Kuku - izkustvena predstava za malčke 1,5+

Avtor: Mateja Bizjak Petit, Brigitte Bougeard

Lutkovno gledališče Ljubljana, Collectif Ma-Théâ (Centre de Créations pour l'Enfance) in Svetovni festival lutkovnih gledališč Charleville-Mézières, Francija, Lucie Félix KUKU, režija Mateja Bizjak Petit, premiera 9. maj 2019.


Foto: Jaka Varmuž

Kuku je izkustvena predstava za najmlajše in njihove spremljevalce, v kateri vizualne podobe francoske ilustratorke Lucie Félix vzbudijo zanimanje mladega gledalca in ga nežno zazibljejo v interaktivno gledališko izkušnjo. Avtorico pri snovanju navdihujejo različne ustavarjalne delavnice z malčki, na katerih se ji vedno znova razpira neskončno polje njihovega raziskovanja in pristne ustvarjalnosti.

Za najmlajše je vse, kar se jim dogaja, novo in vznemirljivo, pri čemer so lahko zelo občutljivi. Svojih čustev še ne obvladujejo, lahko pa jih presegajo z radovednostjo. Zato sta prav spodbujanje njihove radovednosti ter občudovanje razvoja, njihovih intuitivnih in domišljijskih procesov vodili ustvarjalce pri snovanju predstave.

V središču dogajanja je velika barvita knjiga, ki je podlaga za raziskovanje in številna presenečenja. Igralka in igralec z odkrivanjem in prekrivanjem preprostih grafičnih oblik in predmetov ustvarjata nove vizualne podobe, ki iz dvodimenzionalne izkušnje slikanice prehajajo v tridimenzionalni gledališki svet. Bistvo je v igri, domišljiji in užitku. Ko knjiga s svojimi stranmi oživi, se razgrne do neskončnosti, vse dokler s pomočjo poezije, likovne umetnosti, plesa in glasbe najmlajšemu gledalcu ne približa bogate razsežnosti uprizoritvene umetnosti.

Predstava ponuja več različnih ravni branja, kar omogoča tako najmlajšim kot tudi starejšim, da prebudijo čute v svojem lastnem ritmu. Srečanje z umetnostjo malčkom omogoča, da na drugačen način eksperimentirajo s svetom okoli sebe, katerega edinstveni soigralci so tudi oni sami. Skozi domišljijo, ki jim jo zbuja odrsko dogajanje, hitreje razvijajo svojo možgansko aktivnost in, kar je še pomembneje, pri tem občutijo radost, ki je osnova za njihov pozitiven čustveni in osebnostni razvoj. Otroci so zahtevni, brezkompromisni gledalci, ki še ne poznajo »kodeksa vljudnosti«, zato od umetnika intuitivno pričakujejo iskrenost, spoštovanje, empatijo ter seveda tudi bogato iznajdljivost in neizmerno ustvarjalnost.

Kuku, se vidimo na predstavi!

 

Povezava: PDF Gledališkega lista


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kuku-izkustvena-predstava-za-malcke-15