Šesti Drama Festival s predstavami, ki izkazujejo moč sodobnega gledališča

Avtor: STA

Med 25. in 31. majem bo v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Drama Ljubljana potekal 6. Drama Festival, letos prvič v celoti mednarodno obarvan. Na ogled bodo najboljše uprizoritve gledališč, s katerimi Drama uspešno sodeluje. Na velikem odru se bo zvrstilo sedem predstav iz Hrvaške, Srbije, Črne gore in Češke, ki se bodo potegovale za nagrado.


Kot so sporočili iz SNG Drama Ljubljana, bodo že šesti festival zaznamovale vrhunske poetike nekaterih najboljših evropskih in slovenskih režiserjev, ki delujejo v širšem evropskem prostoru in s tem pomagajo razširjati kontekst lokalnega oziroma nacionalnega v posamezni gledališki kulturi. Ena od posebnosti letošnjega festivala bo poudarek na hrvaški gledališki ustvarjalnosti.

Vsaka od sedmih izbranih predstav iz Hrvaške, Srbije, Črne gore in Češke po navedbah ljubljanske Drame na svoj izvirni način izkazuje moč sodobnega gledališča. Uprizoritve na festival povabljenih gledališč se ukvarjajo tako z družbenopolitično kot z intimno močjo gledališke umetnosti.

Festival bo 25. maja odprla uprizoritev Michelangelo po drami Miroslava Krleže Michelangelo Buonarroti in v režiji Sebastijana Horvata, nastala v koprodukciji Dubrovniških poletnih iger in Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki. Dan kasneje bo na sporedu nagrajena odrska priredba filma Rainerja Wernerja Fassbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali iz Narodnega gledališča Brno - Strah jesti dušo v režiji Jana Friča.

V ponedeljek, 27. maja, se bo predstavilo Zagrebško gledališče mladih s predstavo Gostišče Eden Juli Jakab, Arpada Schillinga in Eve Zabezsinszkij na osnovi igralskih improvizacij in v režiji Madžara Schillinga. V torek, 28. maja, se bo predstavilo Hrvaško narodno gledališče v Zagrebu z uprizoritvijo Igralka v avtorstvu in režiji francoskega dramatika in režiserja Pascala Ramberta, v sredo, 29. maja, pa Kraljevsko gledališče Zetski dom na Cetinju z uprizoritvijo Marxovega Kapitala v režiji Andrasa Urbana.

V četrtek, 30. maja, se bo predstavilo Srbsko narodno gledališče z dramo Leva Nikolajeviča Tolstoja Moč teme v režiji enega najvidnejših srbskih režiserjev mlajše generacije Igorja Vuka Torbice. Dogajanje na velikem odru bo 31. maja zaokrožilo Satirično gledališče Kerempuh iz Zagreba z uprizoritvijo Šest oseb išče avtorja Luigija Pirandella v režiji hrvaškega režiserja Oliverja Fljića.

Predstave, uprizorjene na velikem odru, se bodo potegovale za nagrado občinstva za najboljšo uprizoritev festivala. Nagrada bo poimenovana po preminulem igralcu Drame in velikanu slovenskega gledališča in filma Jerneju Šugmanu. Po predstavah bo vsak večer na ploščadi pred Dramo potekal pogovor z ustvarjalci uprizoritev. Festivalski program bodo dopolnjevali poljudnostrokovni gledališki dialogi in pogovori na festivalskem vrtu Drama Kavarne ter že tradicionalna uvodni in sklepni koncert.

Sklepna predstava 6. Drama Festivala bo festivalska predpremiera avtorskega projekta po izbranih delih Rudija Šeliga Izobčenke v režiji Mirjane Medojević. Predstava bo repertoarno premiero doživela konec septembra.

Festival bo zaznamovala še zaključna prireditev avtorskega projekta Nika Škrleca Študije bananinega olupka, ki je v okviru Drama Laboratorija v realnem in digitalnem prostoru potekal celotno sezono 2018/19.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sesti-drama-festival-s-predstavami-ki-izkazujejo-moc-sodobnega-gledalisca