Ustvarjalci radijske igre Žrtve radia bum bum nagrajeni na festivalu v Canterburyju

Avtor: ZDUS, AGRFT

Radijsko igro, ki je na UK International Drama Festivalu osvojila drugo mesto, je režirala Maša Pelko, v njej pa so zaigrali študenti 4. letnika dramske igre ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.


Foto: Pixabay

Radijska igra je adaptacija kultnega dramskega besedila Dušana Jovanovića Žrtve mode bum bum. Ustvarjalci so v avtorski priredbi želeli opozoriti na sporočilo, ki ga podaja že originalna predloga: zgodovina naše civilizacije ni nič drugega kot ponavljanje nasilja, uničevanja, trpljenja in svobode. Namesto modne revije, ki se pojavlja v Jovanovićevem besedilu, so uporabili dogodke iz zgodovine radia: kako pomembno vlogo je imel v prelomnih zgodovinskih trenutkih, kdaj je človeštvo povezal in na katerih točkah je bil uporabljen kot orožje.

Poleg igralcev Line Akif, Lucije Harum, Anuše Kodelja, Ane Penca, Beti Strgar, Boruta Doljšaka, Timoteja Novakovića, Gregorja Podričnika, Blaža Popovskega, Matica Valiča in Lovra Zafreda je pri ustvarjanju radijske igre sodeloval tonski mojster Urban Gruden, fonetično opremo in jezikovni pregled je opravil Klemen Markovčič, mentorja pa sta bila prof. Aleš Jan in prof. Klemen Markovčič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ustvarjalci-radijske-igre-zrtve-radia-bum-bum-nagrajeni-na-festivalu-v-canterburyju