V SNG Nova Gorica nocoj premiera satirične komedije Baron Münchhausen

Avtor: STA

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo nocoj ob 20. uri zaživela satirična komedija ruskega avtorja Grigorija Gorina Baron Münchhausen. Gledalci bodo v osmi premieri letošnje sezone lahko uživali v hudomušnih in inteligentnih prigodah nemškega barona, ki na videz trdno realnost postavljajo pod vprašaj.


Uprizoritev je režirala Yulia Roschina, ki je na novinarski konferenci v sredo povedala, da želi gledalcu prikazati, da je vse, kar si lahko človek zamisli, tudi mogoče in se lahko uresniči v dejanskem svetu.

Dramaturginja Ana Kržišnik Blažica je dodala, da igra sovjetskega avtorja iz leta 1976, po katerem je nastal slovenski prevod, odlično odseva družbeno stagnacijo v času Leonida Brežnjeva, ko je postalo dokončno jasno, da ima ideologija socializma tudi svojo temno plat.

Zgodba temelji na resnični osebi, ki je živela v času razsvetljenstva. Komične pripovedi barona Münchhausna je po pripovedovanju resničnega vojaka in pustolovca zapisal nemški pisec Rudolf Erich Raspe leta 1785, kasneje pa so doživele mnogo izdaj, priredb in prevodov. V slovenščini jih poznamo predvsem iz priredbe za otroke Gottfrieda Augusta Bürgerja in kot zbirko zgodb Lažnivi Kljukec Franceta Malavašiča iz leta 1856.

Baron Münchhausen je človek domislic in avantur, ki tako zelo presegajo domišljijo, da ne morejo obveljati niti za laži. Predstavo prepleta humor, za pevsko-glasbene vložke pa sta poskrbela Jože Hrovat in Jakob Štifigoj.

V predzadnji premieri SNG Nova Gorica igrajo Kristijan Guček, Patrizia Jurinčič Finžgar, Ana Facchini, Andrej Zalesjak, Žiga Saksida, Tilen Kožamelj, Blaž Valič, Jože Hrovat, Radoš Bolčina in Jakob Šfiligoj.

Scenografija in kostumografinja sta bili zaupani Vasiliji Fišer, avtor glasbe je Branko Rožman, oblikovalca odrskega giba pa Ravil in Natalia Sultanova.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-nova-gorica-nocoj-premiera-satiricne-komedije-baron-munchhausen