Amfiteatrov simpozij na temo LJUBITELJSKO GLEDALIŠČE

Avtor: SLOGI

Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju z Amfiteatrom, raziskovalno skupino AGRFT, JSKD, SLOGI in mednarodno raziskovalno skupino STEP poziva k razpravam na temo ljubiteljskega gledališča.


Foto: Pixabay

Polje ljubiteljskega gledališča je mogoče raziskovati v zelo različnih kontekstih. Največkrat ga primerjamo s profesionalnim gledališčem, glavne razlike med njima pa so finančne narave, izobrazba nastopajočih ter količina vloženega časa. S pomočjo primerjalne raziskave ljubiteljskih gledališč, ki jo izvaja mednarodna skupina STEP (Projekt za raziskovanje evropskih gledaliških sistemov), bomo predstavili sistemsko organiziranost te dejavnosti v različnih evropskih državah ter raziskali, katere vrednote (ekonomske, družbene, etične, estetske itd.) prevladujejo v omenjenem tipu gledališča.

Pri tem pa ne smemo spregledati, da se pojmovanje »ljubiteljskosti« ali »amaterizma« v 21. stoletju spreminja v skladu z novimi načini kulturnih praks. Tako je nujno prevetriti ločnice med ljubiteljskim in profesionalnim gledališčem iz zgodovinske perspektive (npr. Delavski oder, Gledališče Pekarna, Gledališče Pupilije Ferkeverk itd.) pa tudi vloge različnih tipov gledališč danes, ko novi mediji in tehnologije zmorejo zaobiti čuvaje profesionalnih scenskih umetnosti (npr. mestna in državna gledališča, izobraževalne ustanove ipd.). V tem kontekstu se pojavljajo tudi nove oblike komercialnega gledališča (stand-up komedija, improvizacijsko gledališče itd.), ki pa ga ne izvajajo več gledališko šolani ustvarjalci in ustvarjalke. Pogosta je tudi trditev, da se profesionalna kultura vedno začne ljubiteljsko, in v tem kontekstu je nujno raziskati ponudbo ljubiteljske dejavnosti v odnosu do izobraževanja in profesionalne produkcije, ki je na voljo v določenem okolju.

 

Mogoče teme prispevkov so:

 

Simpozij bo potekal 8. in 9. novembra 2019 v prostorih Slovenskega gledališkega inštituta (Mesni trg 17, Ljubljana).

Simpozij bo kotizacije prost in bo potekal v slovenščini in angleščini. Dolžina referata naj ne presega 20 minut. Število referentk in referentov je omejeno.

Vabimo vas, da na naslov amfiteater@slogi.si pošljete naslov in povzetek referata (do 400 besed) ter kratek življenjepis (do sto besed). Izbrani prispevki bodo po opravljenem recenzentskem postopku objavljeni v reviji Amfiteater.

ROK ZA PRIJAVO POVZETKA10. junij 2019

 

Vodja simpozija: Maja Šorli

Mednarodni pripravljalni odbor: Maja Šorli, Gašper Troha, Nika Leskovšek, Anneli Saro, Joshua Edelman, Vicki Ann Cremona


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/amfiteatrov-simpozij-na-temo-ljubiteljsko-gledalisce