Dramski teksti na portalu SiGledal

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Del spletnega portala slovenskega gledališča SiGledal je tudi digitalna knjižnica sodobnih slovenskih dramskih besedil, ki se neprestano dopolnjuje. Izvolite dramo tudi vi!


Foto: Pixabay

Med šestimi osrednjimi sklopi portala SiGledal ima prav posebno mesto sklop Dramski teksti, ki bi ga pravzaprav lahko poimenovali tudi digitalna knjižnica sodobne slovenske dramatike. Dramske tekste na portalu objavljamo že od leta 2007, leta 2017 pa je bila rubrika nadgrajena z iskalnikom, s katerim je mogoče brskati po dramskih besedilih s pomočjo različnih kriterijev in filtrov ter kombinacij (iskanje po avtorju, naslovu, številu vlog, zvrsteh, ključnih besedah …).

Kmalu po objavi iskalnika je portal z objavo rubrike Izvolimo dramo! odgovoril na idejo Simone Semenič o štafeti branja sodobnih slovenskih dramskih tekstov, ki se je porodila na okrogli mizi Sodobna dramatika v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3. 2017). Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka za leto 2017 Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. Bralci, ki se ji pridružijo, izberejo besedilo (ali več njih), ki se jim zdi zanimivo ali jih je navdušilo, izbiro utemeljijo in tekst tako priporočijo v branje. Priporočila so nadvse različna in segajo od miselnih utrinkov, refleksij, interpretacij pa vse do bolj poglobljenih kritik. Sodelujoči morajo poleg tega opraviti še eno nalogo – 'predati štafeto' oziroma k sodelovanju povabiti še koga.

V igri lahko sodeluje pravzaprav kdorkoli – edini pogoj je ljubezen do gledališča in/ali dramatike. Številni sodelujoči se z gledališčem ukvarjajo profesionalno (kot igralci, režiserji, dramaturgi, gledališki kritiki ...) ali delujejo na drugih področjih, povezanih s kulturo. O sodobnih slovenskih dramskih besedilih je svoje misli delilo veliko dramatikov in dramatičark pa učiteljev, prevajalcev, novinarjev, na povabilo k štafeti se zelo radi odzovejo tudi študenti.

Digitalna knjižnica portala SiGledal se ves čas širi, saj avtorji z veseljem pošiljajo svoje nove stvaritve.

Dramski teksti (in iskalnik) so dostopni na spletni povezavi, doslej objavljena priporočila pa lahko preberete tule.

Za več informacij in/ali sodelovanje pišite na: sigledal@gmail.com.

 

Vabljeni k brskanju in branju – ter seveda k širjenju glasu o sodobni slovenski dramatiki (tudi) v štafetni igri Izvolimo dramo!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dramski-teksti-na-portalu-sigledal