Prva nagrada Asami Nakashima in Yuyi Omakiju na 7. mednarodnem baletnem tekmovanju Rudolf Nureyev v Budimpešti

Avtor: SNG Maribor / STA

Solista Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor Asami Nakashima in Yuya Omaki sta na sedmem mednarodnem baletnem tekmovanju Rudolf Nureyev, ki je od 30. marca do 5. aprila 2019 potekalo v Budimpešti na Madžarskem, osvojila prvo nagrado.


Foto: Pixabay

Mednarodno baletno tekmovanje je v Budimpešti potekalo od 30. marca do 5. aprila. Posvečeno je bilo 25. obletnici smrti oziroma 80. rojstnemu dnevu priznanega ruskega baletnika Rudolfa Nurejeva (1938 - 1993), po katerem je dobilo ime.

Asami Nakashima se je rodila v Osaki na Japonskem. Pouk baleta je začela obiskovati s šestimi leti (Baletna šola Wakui) v rodnem mestu, nato pa se je izpopolnjevala na Baletnem konservatoriju Tanaka (prav tako v Osaki). Med letoma 2008 in 2010 je obiskovala Baletno šolo Dunajske državne opere in jo uspešno zaključila. Njeno nadaljnjo poustvarjalno pot v plesni umetnosti zaznamuje predvsem sodelovanje z mariborskim Baletom, ki se mu je pridružila v sezoni 2011/2012, kjer uspešno nastopa v solističnih vlogah iz klasičnega, neoklasičnega in sodobnega baletnega repertoarja.

Yuya Omaki se je rodil v Osaki na Japonskem. Z osmimi leti se je začel učiti klasični balet v baletni šoli Sanae Yamamoto pri profesoricah Sanae Yamamoto in Eri Sato. Leta 2007 se je posvetil tudi modernemu plesu, in sicer na Baletni akademiji v Münchnu v okviru Visoke šole za glasbo in gledališče pri profesorjih Kirilu Melnikovu, Konstanze Vernon, Robertu Northu in Janu Broeckxu s poudarki na klasičnem in modernem baletu, manirah v pas de deux ter narodnih plesih. Leta 2010 je na omenjeni baletni akademiji tudi diplomiral. Uspešno je sodeloval na številnih tekmovanjih ter osvajal nagrade. Nastopati je začel leta 2000 v okviru vsakoletnih predstav baletne šole Sanae Yamamoto, od leta 2011 pa pleše v Baletu SNG Maribor.

 

Yuyo Omakija v vlogi Basilia in Asami Nakashimo v vlogi Mercedes in Kraljice Driad bomo lahko na odru Velike dvorane Slovenskega narodnega gledališča Maribor videli že naslednji teden v baletu Ludwiga Minkusa Don Kihot, ki bo na programu 18. in 19. aprila 2019.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prva-nagrada-asami-nakashima-in-yuyi-omakiju-na-7-mednarodnem-baletnem-tekmovanju-rudolf-nureyev-v-budimpesti