Premiera Giordanove opere Andrea Chénier

Avtor: Opera in Balet SNG Maribor, STA

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta danes v Veliki dvorani uprizorili premierno opero Umberta Giordana Andrea Chénier pod taktirko Lorisa Voltolinija in v režiji Sarah Schinasi. V naslovni vlogi bo nastopil Renzo Zulian, kot njegova izvoljenka Maddalena di Coigny pa Sabina Cvilak.


Foto: Miran Waldhutter

Andrea Chénier, četrto izmed dvanajstih opernih del, ki jih je ustvaril Umberto Giordano (1867–1948), eden izmed najmlajših predstavnikov generacije italijanskega opernega verizma, se je od svoje praizvedbe v milanski Scali izkazalo kot ena izmed najsmelejših in v glasbenodramskem smislu najprepričljivejših oper poznega 19. stoletja.

Kompleksna vsebina opere razpira problem uporništva umetnika, francoskega poeta Chénierja, in njegov pacifizem, ki postane nezdružljiv z ideologijo Robespierrove vladavine terorja po izbruhu francoske buržoazne revolucije. Chénierjevo življenje pa visi na nitki tudi zaradi sporne ljubezenske zveze s sovražnico novega režima, z mlado plemkinjo Maddaleno di Coigny, v katero je zaljubljen tudi nekdanji hišni upravitelj dvorca družine Coigny, Carlo Gérard, ki je zdaj eden najglasnejših zagovornikov revolucije.

Novo uprizoritev opere Andrea Chénier, v kateri ne manjka pretresljivih glasbenih izpovedi, kafkovsko obarvanih sodnih procesov in celo plesnih točk z razkošne zabave pariške aristokracije, v sodelovanju z operno hišo iz Trsta režira Sarah Schinasi. Tokrat prvič dela v SNG Maribor, med njenimi zadnjimi režijskimi podvigi pa sta uspešni produkciji Donizettijeve opere Hči polka za Tržaško opero Verdi ter Verdijeve opere Don Carlo za Izraelsko opero. Junija lani se je podpisala tudi pod režijo nove produkcije Turandot, ki je odprla Festival Kanarskih otokov.

Kot je dejala, ji je opera Andrea Chénier zanimiva, ker je napisana kot film. "To jo dela še posebej zanimivo, kajti vsak prizor je povezan z drugim prizorom, povezani so tudi vsi liki," je povedala.

Medtem ko je večina drugih oper osredotočena na zgodbo o ljubezni, je v tej glavna tema boj za svobodo. "Pustite Francijo, pustite jo v miru. To so besede Andree Chénierja in to je sporočilo opere," je povzela režiserka, ki je obenem pripravila tudi koncept videa in koreografije.

Dirigent je Loris Voltolini, ki je v SNG Maribor sodeloval že v operah Trubadur, Turandot in Carmen. Scenograf je William Orlandi, kostumograf Jesús Ruiz, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, asistent dirigenta Matija Fortuna, asistent režije Tim Ribič in asistent scenografa Andrea Colombo.

Nastopajo Renzo Zulian, Siniša Hapač (5., 7. in 13. 4. 2019), Jaki Jurgec (9. in 11. 4. 2019), Sabina Cvilak (5., 7., 9., 11. in 13. 4. 2019), Irena Petkova, Anna Evtekhova, Dada Kladenik, Luka Brajnik, Sebastijan Čelofiga, Darko Vidic, Dušan Topolovec, Bogdan Stopar, Alfonz Kodrič, Bojan Hinteregger ter zbor in orkester Opere SNG Maribor.

V Sloveniji so opero Andrea Chénier prvič uprizorili leta 1932, v mariborski Operi pa junija 1956 v režiji Cirila Debevca in pod dirigentskim vodstvom Jakova Cipcija. Kasneje so jo obnovili še dvakrat, in sicer v sezoni 1967/1968 v režiji Emila Freliha in pod glasbenim vodstvom Jakova Cipcija ter v sezoni 1989/1990 v režiji Franja Potočnika in z dirigentoma Vladimirjem Koblerjem in Simonom Robinsonom.

Po premieri bo Andrea Chénier na sporedu še 7., 9., 11. in 13. aprila 2019.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-giordanove-opere-andrea-chenier