Začenjajo se Dnevi Škofjeloškega pasijona

Avtor: STA

S Pasijonskim dnem se danes v Škofji Loki začenjajo tradicionalni Dnevi Škofjeloškega pasijona, s katerim v zgodovinskem mestu ohranjajo pasijonsko kondicijo. Hkrati se začenjajo tudi že formalne priprave na naslednjo uprizoritev Škofjeloškega pasijona, ki bo čez dve leti, ob 300. obletnici nastanka dramskega besedila patra Romualda.


Foto: Jure Nastran

Na Pasijonskem dnevu v Sokolskem domu bodo predstavili letošnjo številko Pasijonskih doneskov in odprli pasijonsko razstavo Svetloba slikarja Jošta Snoja. Sledilo bo odprtje razstave Fotografski pogledi na Škofjeloški pasijon 3. aprila v galeriji v Martinovi hiš. Na ogled bodo različni motivi iz uprizoritev in zakulisja pa tudi različni pristopi do tematike, saj nekateri fotografi uprizoritvam sledijo vse od leta 1999.

Dogajanje se bo nadaljevalo 4. aprila s Pasijonskim večerom v Stari Loki z recitalom križevega pota Gregorja Čušina, 8. aprila bo pasijonski koncert v Cerkvi Žalostne Matere Božje, Pasijonski večer pa pripravljajo tudi v Selcih 12. aprila z odprtjem fotografske razstave Slovenski pasijoni.

V središču Škofje Loke bodo 13. aprila potekale pasijonske delavnice, na katerih bodo izdelovali butarice za cvetno nedeljo, rože iz krep papirja, pihali jajca za pirhe ter jih barvali. Hkrati bosta potekala prikaz obdelave roževine in usnja ter izdelave vitražev in pokušina postnih jedi, kot so aleluja, loška smojka, loška medla in rovtarsko zelje. Potekala bo tudi izdelava večmetrske butare velikanke.

V Kapucinskem samostanu bo 15. aprila duhovnik in režiser ponovne oživitve Škofjeloškega pasijona izpred 20 let Marjan Kokalj predstavil duhovno sporočilo prve slike Škofjeloškega pasijona Raj, 22. aprila, na Romualdov dan, pa bo kapucinski samostan, ki hrani tudi izvirni rokopis Škofjeloškega pasijona, odprl svoja vrata. Dramska skupna Getsemani župnije Preddvor v Stari Loki 23. aprila pripravlja še dramsko uprizoritev pasijona Glejte, človek!

Dnevi Škofjeloškega pasijona so namenjeni vzdrževanju pasijonske kondicije, pasijonska uprizoritev na podlagi izvirnega besedila, nastalega med letoma 1715 in 1727, namreč v Škofji Loki z več kot 1000 sodelujočimi poteka le vsakih šest let. Naslednja uprizoritev Škofjeloškega pasijona, ki je vpisan na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, bo leta 2021.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal škofjeloški župan Tine Radinja, bo prihodnja uprizoritev Škofjeloškega pasijona prva po vpisu na Unescov seznam. Občina je že oblikovala strokovni odbor, ki bo v podporo režiserju pri strokovnih delih, in skupino za pasijon, ki bo pomagala pri operativnih nalogah. Prva naslednja naloga je izbira vodje projekta, ki bo postavil organizacijsko strukturo in bedel nad realizacijo.

Neformalne priprave pa potekajo že dlje časa. Občina je zelo aktivna predvsem na mednarodnem področju. Ob članstvu v mednarodnem pasijonskem združenju Europassion se je odločila še za vključitev v združenje Pasijonske poti oziroma Caminos de Pasion, mednarodne aktivnosti pa vključujejo pasijonske poti v druga pasijonska mesta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacenjajo-se-dnevi-skofjeloskega-pasijona-1