V SMG premiera predstave o nasprotju stvari

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo drevi ob 19. uri premiera predstave Nasprotje stvari, ki jo podpisuje pretežno v Baslu delujoči režiser Boris Nikitin. Predstava se spogleduje s tematiko fašizma v današnjih časih, režiserja pa je zanimalo, kaj bi se zgodilo, če bi se nekdo odločil uprizoriti avantgarden neofašističen odrski komad.


Foto: Matej Povše

Pri snovanju predstave je Nikitin sledil logiki mehanizmov, ki dandanes vzpostavljajo občinstvo in publiciteto. Pri delovanju marsikoga gre namreč za to, da postane viden, kar lahko doseže tako, da javno izrazi svoja stališča. Zanimivo je, da pri tem izražanju politiki, mediji in posamezniki postajajo satirični, z namenom, da bi njihov glas segel čim dlje. In tega načina se poslužujejo tudi alternativna desnica in neofašisti, je na novinarski konferenci pojasnil režiser.

Hkrati pa se po besedah režiserja ob načinu diskurza, ki se ga v javnosti uporablja, odpira tudi vprašanje svobode govora in tega, kaj sploh danes je alternativa oziroma avantgarda. Dramaturg predstave in umetniški vodja SMG Goran Injac je omenil, da predstavo začenjajo z mislijo, da je "desno postalo tisto, kar je bilo nekdaj levo". V skladu s svobodo govora ima čisto vsak neki stvari pravico reči ne, kar je dikcija, ki si jo ta hip prisvaja desnica.

Na odru bo stalo petih črnih klovnov, ki jih bodo igrali Primož Bezjak, Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Blaž Šef in Stane Tomazin. Predstavo so po besedah režiserja v SMG ustvarili v klovnovskem slogu, da bi k temam, ki jih odpira Nasprotje stvari, pristopili na nekoliko bolj komičen, morda celo satiričen način. Pomembni temi v predstavi sta tudi potencialnost in ranljivost.

Nikitin je sin ukrajinsko-slovaško-francosko-judovskih migrantov, ki živi in pretežno deluje v Baslu in zasebno nikakor ne pristaja na delitve na nas in druge. Zadnje desetletje se ukvarja zlasti z reprezentacijo in produkcijo resničnosti in identitete v politiki, gospodarstvu, religiji, osebnih zgodbah in umetnostih. Njegovi projekti raziskujejo izmuzljivo mejo med performativnim in iluzionističnim gledališčem, so o režiserju zapisali v SMG.

V ustvarjalni ekipi predstave so med drugimi še sorežiser Jan Krmelj in kostumografki in oblikovalki mask Vanja Djuran ter Lea Bratušek, za glasbene aranžmaje pa je po izboru režiserjev poskrbel Uroš Buh.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-smg-premiera-predstave-o-nasprotju-stvari