Zlata nagrada za Rožnati trikotnik

Avtor: Sandi Jesenik

Predstava Rožnati trikotnik v režiji Alena Jelena je dobila Zlato Tifanijo za umetniški dosežek v preteklem letu. Akademija Tiffany podeljuje Zlate Tifanije za posebne dosežke na LGBT+ sceni za preteklo leto v različnih kategorijah.


Foto: Nada Žgank

Ganljiva ljubezenska zgodba je postavljena v središče predvojne Nemčije, ko so oblast prevzeli nacionalsocialisti. Izpostavljena je zgodovina homokausta  v katerem je tisoče LGBT oseb bilo označenih z rožnatim trikotnikom in poslano v taborišča smrti. Rožnati trikotnik (Bent) je brezčasna igra o ljubezni, o človečnost, o nemoči in upanju. Pa tudi o tem, da se predsodki, nestrpnost in pogromi iz najtemnejšega času 20. stoletja lahko kaj hitro ponovijo. Igra Rožnati trikotnik nas opominja, da je sprejemanje samega sebe pogoj za boj proti vsem oblikam zatiranja.

Besedilo je prevedel Lado Kralj, dramaturginja je bila Saška Rakef, za scenograijo sta poskrbela Alen Jelen in Urša Loboda, za kostume Tina Kolenik, za glasbo pa Bojana Šaljić Podešva. Koreograf je Ivan Peternelj.

V predstavi, ki je nastala v koprodukciji ŠKUC, Cankarjevega doma in Zavoda Kolaž, igrajo Jurij Drevenšek, Aleš Kranjec, Anže Zevnik, Rok Kravanja, Danijel Malalan, Anđa Rupić, Luca Skadi in Virginia Immaculata.

 

 Predstava bo na sporedu 5. in 11. aprila v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zlata-nagrada-za-roznati-trikotnik