V zagrebškem ZKM danes premiera Lorencijevega Eichmanna v Jeruzalemu

Avtor: STA

Zagrebško mladinsko gledališče (ZKM) bo danes premierno odigralo predstavo Eichmann v Jeruzalemu v postavitvi slovenskega režiserja Jerneja Lorencija. Predstava je mišljena kot dialog z nemško filozofinjo Hannah Arendt, ki je v svoji knjigi Eichmann v Jeruzalemu obravnavala mehanizme zla na primeru holokavsta, ki ga je izvajala nacistična Nemčija.


Predstavo so napovedali v začetku marca na zagrebški tribuni Branje gledališča, na kateri so obravnavali temo banalnosti zla na podlagi knjige Hannah Arendt. Nemška filozofinja je kot novinarka za časnik The New Yorker spremljala sojenje nacističnemu poveljniku Adolfu Eichmannu, ki je potekalo v začetku 60. let v Jeruzalemu.

Hannah Arendt je zastavila nove temelje politične filozofije ter je odpirala ključna vprašanja, povezana z naravo zla, ki se predvsem odraža v banalnosti, a tudi o resnični teži zavedanja vesti, so zapisali na spletni strani ZKM. Kot so dodali, je za procesom proti Eichmannu ostal tudi njen esej o etiki, ki je oblikoval naš pogled na naravo zla.

Eichmann je bil obtožen za deportacije in smrti milijonov Judov, med drugimi tudi za prisilni izgon 14.000 Slovencev. Obsojen je bil na smrt z obešanjem. Hannah Arendt pa ga je opisala kot neopaznega posameznika in vojaškega birokrata, ki si je prizadeval čim bolj učinkovito izvajati ukaze nadrejenih.

"Ključna zadeva ni to, kar mi menimo o tem, kaj se je zgodilo, temveč je pomembno vedeti, kaj nam tisto, kar se je zgodilo, pomeni danes in koliko nam pomaga, da delujemo v prihodnosti. Eichmann je nedvomno kriv in je to treba jasno povedati. Delati pošast iz njega pa pomeni, da se tudi sami izogibamo odgovornosti in dajemo možnost, da se zlo ponovno zgodi," je povedal Lorenci v pogovoru, ki je bil minuli teden objavljen v zagrebškem časniku Novosti.

Dejal je, da so uporabljali tudi številne druge materiale, knjige in filme ter da je predstava "popolnoma odprta", ker nimajo enostavnih in jasnih odgovorov. Izrazil je navdušenje nad odprtostjo in interesom igralske ekipe, ki je tudi sama prispevala svoje ideje za predstavo, v kateri je, kot je dejal, bolj koordinator kot režiser.

V predstavi igrajo Katarina Bistrović Darvaš, Dado Ćosić, Frano Mašković, Mia Melcher, Pjer Meničanin, Rakan Rushaidat, Lucija Šerbedžija in Vedran Živolić.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zagrebskem-zkm-danes-premiera-lorencijevega-eichmanna-v-jeruzalemu