V APT premiera Mazohistke Katje Perat v režiji Nejca Gazvode

Avtor: STA

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri kot prvo v letošnji gledališki sezoni premierno uprizorili predstavo Mazohistka po romanu Katje Perat v zasnovi in režiji Nejca Gazvode. Igralska zasedba temelji na mladih igralcih, ki so lahko ob podpori veteranskih imen razvili svoje vloge, so sporočili iz APT.


Foto: Borut Peterlin

V APT so zapisali, da bo predstava Mazohistka roman Katje Perat "strnila v atmosferično in sanjsko pripoved z glavno junakinjo, prisotno na odru od začetka do konca, hkrati bivajočo in razmišljujočo v vseh življenjskih obdobjih, ki jih podoživlja med pogovori s Freudom".

"Z nadrealizmom in erotiko prežeta predstava" bo gledalca povabila v vsa najbolj skrita in sanjska življenja glavne junakinje, v njeno podzavest, mladost, norost, tišino, žalost in srečo, so dodali.

"Če je bilo ženskam skozi zgodovino tako zelo malokrat dano imeti glas, ne bo v predstavi Mazohistka ženski le glas, ampak ves svet. In gledalci bodo del tega sveta pod njenimi pogoji." Skupaj z glavno junakinjo Nadeždo Moser bodo "skozi predstavo stopili v boj za lastno sobo in vino, kot je ženskam svetovala Virginia Woolf, predvsem pa v boj za srečo", kot je v spremni besedi romana dodala Manca G. Renko.

"Predstava bo umirjena, skrivnostna in posvečena, realne in realistično odigrane situacije se bodo mešale s sanjskim svetom in zmes bo, kot je roman sam, vznemirljiva in inteligentna študija svobode," so še sporočili iz APT.

Nastopili bodo Anuša Kodelja, Sara Dirnbek, Jurij Drevenšek, Žan Koprivnik in Aleš Valič. Scenografija je delo Darjana Mihajlovića Cerarja, koreografinja je Katarina Venturini, kostumograf Andrej Vrhovnik, glasba pa je delo Simona Penška.

Predstavo Mazohistka so v APT pripravili v sodelovanju z ljubljanskim Cankarjevim domom.

Ravnatelj APT Aleš Berger je ob predstavitvi letošnje gledališke sezone povedal, da gre pri tej za "dominanco filozofskega gledališča s filmskimi, otroškimi, glasbenimi in drugimi odtenki, ki bodo prevladovali v določenih uprizoritvah".

V APT so sicer letošnjo gledališko sezono poimenovali po reklu nemškega skladatelja Richarda Wagnerja, da "Rano lahko zaceli samo kopje, ki jo zada". Gre za misel, da to, kar rani v distribuciji gledaliških misli in estetike, ki jih bodo predstavili letos, tudi celi, je pojasnil Berger.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-apt-premiera-mazohistke-katje-perat-v-reziji-nejca-gazvode