V SLG Celje prihodnji teden 28. festival Dnevi komedije

Avtor: STA

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje se bo 6. marca začel 28. festival Dnevi komedije. V tekmovalnem programu bo tudi tokrat osem predstav. Festival, ki bo potekal do 17. marca, bo odprla komedija Venera v krznu v režiji Primoža Ekarta in izvedbi Prešernovega gledališča Kranj.


Kot je na novinarski konferenci povedala upravnica celjskega gledališča Tina Kosi, so Dnevi komedije eden najbolj prepoznavnih kulturnih dogodkov v Celju in celjski regiji. Po njeni oceni je letošnji program pester in zanimiv, saj je bila lani dobra komedijska sezona.

"Festival Dnevi komedije bo prinesel v gledališče nekaj veselja in smeha. Prvič v zgodovini festivala pa celjsko gledališče ne bo imelo lastne predstave zaradi nedavne afere s plagiatom Borisa Kobala," je dejala upravnica in pozvala pisce komedij, da svoja komedijska besedila pošljejo na natečaj Žlahtno komedijsko pero, ki je odprt do septembra.

Programska selektorica festivala Tatjana Doma je povedala, da je bilo letos prijavljenih 18 predstav, na ogled pa jih bo deset, od katerih je osem tekmovalnih.

Komedija je po njenih besedah žlahten žanr in živi v senci svoje vzvišene sestre tragedije. Ukvarja se z vsem tistim, čemur se resni žanri izogibajo. Preko smeha nam nastavlja ogledalo, nas klofuta in smeši. Pod drobnogled postavlja naše slabosti in napake, smeji se tistemu, nad čemer se posameznik v resničnem življenju razjoka.

Doma je tudi poudarila, da so kar štiri predstave letošnjega tekmovalnega programa nastale po slovenskih predlogah, eno komedijo je podpisal ameriški dramatik, eno francoski, ena je britanska, ena pa je slovenska priredba klasične komedije. Kot je dejala, tako velikega števila komedij po slovenskih predlogah že zelo dolgo ni bilo v programu festivala, kar pomeni, da se gledališki ustvarjalci radi ozrejo po svoji bližnji okolici in jo ponudijo kot komično satirično ogledalo našega vsakdana.

Dve slovenski krstni uprizoritvi sta satirično obarvani, kar je za selektorico festivala hvalevredno, glede na to, da je satira redek gost slovenskih odrov. Kot ekskluzivno gostovanje izven tekmovalnega programa festivala pa prihaja v goste avtorski projekt režiserja Boba Jelčića Govori glasneje! iz Satiričnega gledališča Kerempuh v Zagrebu. Jelčić je prepričan, da je satira kritični odnos do sedanjosti.

Komična drama Venera v krznu, ki bo 6. marca odprla letošnji festival, je igra o zapeljevanju, je igra v igri, je igra o gledališču, kjer se neločljivo prepletata realnost in fikcija. Glasbena komedija Ventilator v režiji Jake Ivanca in izvedbi Gledališča Koper in Novosadskega gledališča bo na sporedu v četrtek, 7. marca. Ta komedija je nastala po motivih Goldonijeve Pahljače in je futuristična komedija ljubezenskih zmešnjav.

Dan kasneje je na vrsti satirični kabaret Realisti režiserke Tijane Zinajić in v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, pod drobnogled pa postavlja naš vsakdan in nam kot edino odrešitev iz težke situacije ponuja smeh. V soboto, 9. marca, bo uprizorjena absurdna komedija Strašni starši, ki pod vodvilsko-komični drobnogled postavlja nevsakdanje družinske odnose. Režiser te komedije je Alen Jelen, izvedlo pa jo bo Mestno gledališče ljubljansko.

Otvoritveni konec tedna se bo sklenil v nedeljo, 10. marca, s komedijo zmešnjav Predstava, ki gre narobe režiserja Jure Ivanušiča in izvedbi TMK v sodelovanju z Mischief Worldwide. Ta komedija na oder postavlja vse tisto, kar se tam ne sme zgoditi in vodi v gledališko katastrofo.

Drugi festivalni konec tedna se bo nadaljeval v sredo, 13. marca, s komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Predstavo v izvedbi SNG Drama Ljubljana je režiral Janusz Kica.

Petnajstega marca bo na sporedu gledališki koncert Prekleti kadilci režiserja Tina Grabnarja v izvedbi ljubljanske Drame. Predstava uperi satirično ost preko nestrpnosti do kadilcev v vse oblike nestrpnosti, ki so danes stalnica liberalne družbe.

Odrska izpoved Polone Vetrih Ne pozabite na rože bo na vrsti 16. marca. Avtobiografska predstava upokojene igralke je grenko-sladka izpoved o njeni umetniški in zasebni poti. Režiserka predstave v produkciji ljubljanske Drame je Ivana Djilas.

V nedeljo, 17. marca, bo na sporedu zaključna slovesnost festivala s podelitvijo nagrad, občinstvo pa bo zabaval Tadej Toš s svojim bendom.

Žirijo za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta letos sestavljajo režiserka in dramaturginja Nina Šorak, dramatičarka in scenaristka Iza Strehar ter režiser, scenarist in pisatelj Nejc Gazvoda. Občinstvo tudi letos izbralo najboljšo komedijo po svojem izboru.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-slg-celje-prihodnji-teden-28-festival-dnevi-komedije