V sklopu 9. Gibanice bodo obeležili 25-letnico Društva za sodobni ples

Avtor: STA

V Ljubljani bo med 27. februarjem in 2. marcem potekal 9. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica, v ospredju katerega bo 25-letnica delovanja organizatorjev - Društva za sodobni ples. Na bienalu se bo v glavnem programu zvrstilo deset predstav, ena pa je uvrščena v spremljevalnega, ki vključuje tudi pogovore in predstavitve publikacij.


Foto: Pixabay

Letošnjo Gibanico bo v sredo uvedel sklop dogodkov v Moderni galeriji. Popoldne se bosta zvrstili predstavitvi del, vezanih na področje sodobnega plesa. Prvo, naslovljeno Skupnost emancipiranih teles: Metodologije beleženja slovenskih avtoric sodobnega plesa (Emanat), sta uredili Andreja Kopač in Maja Šorli, drugo Dan, noč + Človek = ritem: Antologija slovenske sodobnoplesne publicistike 1918-1960 pa podpisuje Rok Vevar

Sledila bo predstavitev posebne izdaje revije Maska, ki bo posvečena letošnji 25-letnici delovanja Društva za sodobni ples. Njegova predsednica Pia Brezavšček je na današnji novinarski konferenci spomnila, da bodo jubilej društva in začetek Gibanice proslavili z galerijsko uprizoritvijo TRAJANJE - MINEVANJE in video skico DSPS25 Andreje Rauch Podrzavnik, nato pa bodo podelili nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo koreografinji plesalki in plesni pedagoginji Sinji Ožbolt.

Pia Brezavšček je sicer poudarila, da je bila že ob ustanovitvi društva 3. maja 1994 ena od smernic njegovega delovanja zahteva po institucionalizaciji sodobno-plesnega polja. Ta želja se jim je za kratek čas uresničila z ustanovitvijo Centra za sodobni ples leta 2012, ki pa je dočakal kratek rok delovanja. Spomnila je, da je ob Gibanici pred dvema letoma tedanji minister Tone Peršak obljubil ponovno vzpostavitev tega centra, kar se ni zgodilo, prav tako je napovedoval izenačitev pogojev za delovanje vseh stanovskih društev na področju kulture.

Glede obojega si v društvu želijo, da ne bi šlo mimo aktualnih odločevalcev. Ker pa želijo o omenjenih in drugih perečih težavah, ki slovenski sodobni ples tarejo že vsaj četrt stoletja, tudi podrobneje spregovoriti, bodo v spremljevalnem programu letos pripravili dve okrogli mizi, na katerih bodo poleg že omenjene potrebe po institucionalizaciji področja osvetlili tudi položaj izobraževanja na področju slovenskega sodobnega plesa.

Uvodni večer bo zaokrožil Tatovi podob predstavljajo: Matilda in njene žemljice, projekt, pod katerega se podpisuje Urška Vohar. To je tudi letošnja edina predstava v spremljevalnem programu, saj je zaradi nezmožnosti izvedbe odpadla predstava Zavoda EN-KNAP Mračna zveza.

Predstave, ki jih bo mogoče gledati na letošnji Gibanici, so znane že od srede novembra, do spremembe pa je prišlo tudi v glavnem programu, iz katerega je zaradi nezmožnosti uprizoritve v popolni izvedbi izpadla predstava 2:0 v produkciji Fičo Baleta, nadomestila pa jo je prva v čakalni vrsti po izboru strokovne komisije - Poiesis sebstva avtorjev Snježane Premuš ter Roka Vevarja.

Sicer so v glavni program uvrščene še predstave Četrtek ob petih (avtorji Jurij Konjar, Andreja Podrzavnik, Jaka Šimenc, Blaž Celarec), Koncert telesa (Ana Romih in Beno Novak), Zaklenjeno Veronike Valdes, Mes(t)o glasu avtorice Irene Tomažin Zagoričnik, Skupaj (Marko Mandić in Leja Jurišić), Chorus (Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek in Jan Krmelj), Radio hit avtorice Urške Sekirnik ter Koncert za MAM Maše Kagao Knez. Ob navedenih pa še predstava Staging a Play: Antigona Matije Ferilna, in sicer kot prejemnica nagrade strokovne komisije Gibanice leta 2017. Selektorice letošnje Gibanice so bile Ivana Ivković (Hrvaška), Petra Pikalo (Slovenija) in Claire Verlet (Francija).

Ob zaključku bienala v soboto, 2. marca, bodo razglasili dobitnika nagrade za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter nagrajenca strokovne komisije, ki jo sestavljajo Rainer Hofmann, Dorota Sosnowska ter Kira Kirsch. Sklepni dan bo zaznamoval tudi poseben diskusijski dogodek, ki se ga bodo lahko udeležili vsi nastopajoči na letošnji Gibanici in na njem spregovorili o tendencah v slovenskem sodobnem plesu. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sklopu-9-gibanice-bodo-obelezili-25-letnico-drustva-za-sodobni-ples