Kobalu v Šentjakobskem gledališču izrekli izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi

Avtor: STA

Člani upravnega odbora Šentjakobskega gledališča so na današnjem nadaljevanju petkove seje Borisu Kobalu, ki mu je bilo dokazano plagiatorstvo, soglasno izrekli izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in predčasni odpoklic z mesta direktorja, hkrati pa tudi z mesta umetniškega vodje. Kobal zadeve danes ni želel komentirati.


Foto: Aljaž Malovrh

Kobal, ki je mesto direktorja in umetniškega vodje gledališča opravljal od maja 2017, je prevedel tuje avtorsko delo, komedijo La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja, in ga z nekaj manjšimi besedilnimi spremembami predstavljal kot svoje izvirno avtorsko delo komedijo Profesionalci espe ter ga poslal na javni natečaj za izvirno slovensko komedijo in na natečaju uspel v tolikšni meri, da je SLG Celje to delo uprizorilo. "Opisano ravnanje je bilo odkrito in je v kulturni in siceršnji javnosti ocenjeno kot nedopustno, nemoralno in neetično in ima po naši oceni tudi vse znake kaznivega dejanja," so zapisali v Šentjakobskem gledališču.

"Kobal je pri Šentjakobskem gledališču opravljal delo direktorja, ki zastopa in predstavlja gledališče. Izrazito negativna podoba Kobala v splošni in strokovni javnosti, ki je posledica njegovega prej opisanega ravnanja, je zato začela negativno vplivati tudi na javno podobo, ugled in položaj Šentjakobskega gledališča v splošni in strokovni javnosti ter pred subjekti, s katerimi je pri izvajanju svoje dejavnosti v stiku," so odločitev, da bodo Kobalu izrekli izredno odpoved, pojasnili v gledališču.

Od Kobalovega dejanja se Šentjakobsko gledališče distancira in ga obsoja. "Vsakršno relativiziranje omenjenega dejanja je lahko nevarno in nevarno niža moralne in druge standarde v kulturi in življenju nasploh," menijo.

Dodali so, da se je Šentjakobsko gledališče kot Kobalov delodajalec začelo v medijih pogosto omenjati v člankih, ki so opisovali njegovo nezakonito ravnanje, čeprav povsem neutemeljeno. Zaradi tega so v gledališču začeli prejemati negativna sporočila od svojih obiskovalcev, denimo v obliki odpovedi obiska predstav, kar razumejo za "izrazito negativno publiciteto in poslovno škodo". Kljub vsemu pa so prepričani, da bodo njihovi zvesti gledalci znali pravilno presoditi in bodo gledališču ostali zvesti, zaradi kakovosti njihovih predstav.

Predsednik društva Šentjakobsko gledališče Ljubljana Janez Vlaj je po današnji seji pojasnil, da so Kobalu na petkovi seji ponudili možnost, da razgrne svoj pogled na celotno zadevo. Sami so že sprožili postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, Kobal pa je po njegovih besedah predlagal, da bi se razšli sporazumno, s tem, da bi mu omogočili, da zaključi nekatere že odprte in še nedokončane projekte gledališča, pri katerih je sodeloval. Skušali so mu priti naproti, kar je bil tudi razlog, da so petkovo sejo prekinili, a se na koncu katerakoli druga rešitev od danes sprejete ni izšla.

Upravni odbor gledališča se bo ponovno sestal v četrtek, saj bodo morali v prihodnje imenovati novega direktorja in umetniškega vodjo, glede na to, da je Kobal opravljal obe funkciji. "Smo optimisti in verjamemo, da bomo šli naprej. Če smo že 100 let delovali brez prekinitev, bomo zmogli tudi to breme. Mi se ne damo, smo ljubitelji in naše delo opravljamo s srcem," je poudaril Vlaj.

Kobal zadeve danes ni želel komentirati. Minuli teden se je zaradi plagiata komedije Profesionalci espe že javno opravičil in, kot je zatrdil, Slovenskemu ljudskemu gledališču Celje tudi vrnil izplačani honorar. Kot je zapisal v opravičilu, ga je k temu dejanju prignala huda osebna stiska, v kateri se je znašel. Kobal ima sicer po prejemu pisne odpovedi delovnega razmerja možnost zahtevati sodno varstvo pred delovnim sodiščem, je pojasnil Vlaj in dodal, da niso seznanjeni, ali se bo za to odločil.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kobalu-v-sentjakobskem-gledaliscu-izrekli-izredno-odpoved-pogodbe-o-zaposlitvi