Režiser Tomi Janežič na Norveškem nominiran za gledališko predstavo leta

Avtor: SiGledal

Slovenski režiser Tomi Janežič, ki je v zadnjih letih delal predvsem v tujini, je za režijo predstave Ubu, ki jo je na oder postavil v gledališču Trøndelag v Trondheimu, nominiran za nagrado Ut-Awards za gledališko predstavo leta.


Tomi Janežič / Foto: Katja Legin

V obrazložitvi nominacije so zapisali, da je predstava v najboljših trenutkuh resnično čarobna in da je malo predstav, ki bi v gledalcu vzbudile tako močne podobe. Pri predstavi, ki je nastala na podlagi drame Kralj Ubu Alfreda Jarryja, so sodelovali tudi scenograf Branko Hojnik, koreografinja Katja Legin in asistentka režije Nina Rajič Kranjac.

Nagrade Ut-Awards podeljuje časopis Adresseavisen v različnih kategorijah. Pred dvema letoma je nagrado prejela predstava Doppler, ki jo je Janežič režiral v istem gledališču. Omenjena predstava je bila sicer nominirana tudi za najpomembnejše norveške gledališke nagrade Hedda za najboljšo režijo in najboljšo predstavo v celoti.

V zadnjih letih je Janežič kot režiser deloval predvsem v tujini, letos pa se je z deseturno predstavo še ni naslova vrnil tudi na slovenske odre. Predstava je uvrščena tudi v tekmovalni program 49. Tedna slovenske drame.

Avtorja Anna Maria Monteverdi in Alessandro Bronzini sta o režiserju in njegovem delu posnela dokumentarni film z naslovom Skrb za gledališče (it. La cura del teatro), ki je bil predstavljen v okviru prve konference EASTAP (European Association for the Study of Theatre and Performance). Film je začel nastajati po uspešnem gostovanju Janežičeve predstave Galeb v italiji, snemali pa so ga dve leti, med drugim tudi v Sloveniji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/reziser-tomi-janezic-na-norveskem-nominiran-za-gledalisko-predstavo-leta-2