V CD z opero Aida začetek festivala Maribor je naš

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) se drevi z Verdijevo opero Aida začenja festival Maribor je naš. V sklopu festivala bo CD ob 100. obletnici SNG Maribor gostil izbor opernih, plesnih in gledaliških uspešnic mariborskega ansambla. Sklenila ga uprizoritev Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića 30. januarja.


Foto: Tiberiu Marta

Giuseppe Verdi je z Aido po operni mojstrovini Rigoletto, ki jo je napisal pri osemintridesetih letih, doživel svoj drugi ustvarjalni vrh. Komponiral jo je po naročilu egiptovskega kediva Ismaila Paše v počastitev svetovnega odprtja Sueškega prekopa leta 1871. Zgodbo za opero je prispeval francoski egiptolog Edouard Mariette Bey, libreto pa Antonio Ghislanzoni.

Monumentalna opera v štirih dejanjih razkriva ekspresivno moč tradicionalnih glasbenih oblik, zlasti arije, ansambla in recitativa, ki v novi preobleki ustrezajo zahtevam novega ideala glasbene drame. Aida zavzema med Verdijevimi operami posebno mesto tudi zaradi vključevanja baletov, koračnic, mogočnih zborov in pompoznih sprevodov. Ob vsem zunanjem sijaju pa skladatelj ne pozablja na psihološko globino in posledično prepričljivost svojih likov, piše na spletni strani SNG Maribor.

V vlogi Aide bo nastopila Daria Masiero, poveljnik straže Radames je Renzo Zulian. V operi pojejo še Irena Petkova, Slavko Sekulić, Valentin Pivovarov, Jaki Jurgec, Andreja Zakonjšek Krt in Martin Sušnik. Dirigent predstave je Francesco Rosa, režiser Pier Francesco Maestrini, scenograf Alfredo Troisi, kostumograf Luca Dall'Alpi, oblikovanje luči ima na skrbi Pascal Merat, koreograf je Edward Clug. Aida je koprodukcija SNG Maribor in CD, po premieri januarja 2014 v Gallusovi dvorani CD je doživela vrsto gostovanj, med drugim na Japonskem. V CD bo v sklopu festivala na sporedu še 16. januarja.

Ljubljansko premiero bo na odru Linhartove dvorane doživela baletna pravljica Kekec, nova uspešnica koreografa Edwarda Cluga in zasedbe Katalena, ki je na odrih zaživela tudi kot poklon 100. obletnici slovenskega baleta. Kekec bo na sporedu 19. in 20. januarja.

Balet Peer Gynt v koreografiji Edwarda Cluga, ki je bil leta 2016 v CD deležen stoječih ovacij občinstva, pozneje pa ga je za uprizoritev odkupila Dunajska opera, bo na sporedu prav tako 19. januarja. Smrt v Benetkah v koreografiji Valentine Turcu, ki je koprodukcija SNG Maribor in HNK Zagreb, pa bo v CD gostoval 22. januarja. Baletno uprizoritev je Večerni list ocenil za najboljšo predstavo minulega leta na Hrvaškem.

Sledilo bo gostovanje Puccinijeve opere Turandot 25. in 27. januarja. V glavni vlogi poje Rebeka Lokar, ki trenutno, kot so zapisali v CD, velja za eno najbolj iskanih Turandot v Evropi. Festival pa bo sklenila uprizoritev Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića, predstavo, ki je prepričala občinstvo in kritike domačih in tujih odrov.

V okviru festivala bodo v sklopu Likovni kritiki izbirajo do 3. februarja v prvem preddverju na ogled fotografije Damjana Švarca po izboru umetnostne zgodovinarke Nataše Smolič. Švarc je obiskoval umetnostno akademijo v Rotterdamu, smer vizualno oblikovanje. Deluje na področjih portretne, gledališke in arhitekturne fotografije. Od leta 2011 je gostujoči predavatelj arhitekturne vizualizacije na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru.

Festival bo 21. januarja v Klubu Lili Novy ponudil še en pogovorni večer Toneta Partljiča z gosti, tokrat z Mitjo Čandrom, Markom Crnkovičem in Melito Forstnerič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-z-opero-aida-zacetek-festivala-maribor-je-nas