Alenka Zupančič gostja Filozofskega teatra v Zagrebu

Avtor: STA

Vprašanje Kaj je seks? v navezavi z znano slovensko filozofinjo Alenko Zupančič bo zaznamovalo letošnji prvi večer Filozofskega teatra v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu. Predavanju Alenke Zupančič na temo spolnosti bo sledil pogovor z urednikom Filozofskega teatra Srećkom Horvatom.


Foto: Arhiv SNG Maribor

Kaj je seks? je naslov zadnje knjige Alenke Zupančič, ki je znanstveno delo objavila lani pri uglednem ameriškem založniku Massachusetts Institute of Technology (MIT Press). Na podlagi izhodišč iz tekstov francoskega filozofa Jacquesa Lacana, filozofinja "raziskuje spolnost kot formulacijo protislovne resničnosti, ki je ni možno razumeti brez razumevanja psihoanalitičnega koncepta nezavednega ter vloge jezika v konstrukciji resničnosti in tudi same spolnosti", so zapisali v napovedi današnjega dogodka na spletni strani zagrebškega HNK.

Slovenska filozofinja je uveljavljena je kot odlična poznavalka Nietzscheja, Kanta, Hegla in Lacana. Med svojim dosedanjim znanstvenim delom je raziskovala etiko, književnost, komedijo in ljubezen, so dodali. Doslej je objavila številne knjige, med drugimi tudi Seksualno in ontologija. Več njenih del je na voljo tudi v hrvaščini.

Alenka Zupančič je višja znanstvena sodelavka instituta za filozofijo ZRC SAZU in je ena ključnih članic znamenite slovenske šole psihoanalize skupaj s Slavojem Žižkom in Mladenom Dolarjem, ki sta prav tako že bila gosta Filozofskega teatra. Žižka pričakujejo tudi v letošnjem programu, ko naj bi v Zagrebu uprizorili svetovno premiero njegove Antigone v režiji Angele Richter.

Projekt Filozofski teater se je uveljavil na Hrvaškem kot priljubljeni program, ki v najstarejši hrvaški gledališki ustanovi uspešno povezuje gledališče in filozofijo od leta 2014.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/alenka-zupancic-gostja-filozofskega-teatra-v-zagrebu