Na 11. festivalu Bobri se bo veliko plesalo in gibalo

Avtor: STA

V prestolnici bo od 19. januarja do 8. februarja potekal ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. V enajsti izdaji bo ponudil več kot 160 dogodkov, ki bodo skozi različne umetniške zvrsti predstavljali možnosti in načine za ustvarjalno izražanje z gibom oz. plesom, različne oblike nebesedne komunikacije in medsebojnega sodelovanja.


Otroci vseh starosti bodo na Bobrih spoznavali svoje telo in njegove gibalne zmožnosti ter raziskovali, kako umetnost ustvarjajo z gibom in plesom. V najširšem pomenu lahko gib pomeni tudi gibanje misli, besed, zvokov, slik, predmetov ipd.

Kot je na novinarski konferenci povedal Tibor Mihelič Syed, direktor Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), ki je izvršni producent festivala, so temo ples-gib-telo, s poudarkom na sodobni umetnosti, izbrali zato, ker je ples tako rekoč ostal edina umetnostna zvrst, s katero se Bobri v 11 letih še niso spoznali. Po drugi strani pa tudi, ker je v primerjavi z drugimi umetnostnimi zvrstmi produkcije in metod, ki bi si prizadevale sodoben ples približati najmlajšim, pa tudi najstnikom, izjemno malo.

"Tega področja v vseh letih samostojne Slovenije nismo uspeli institucionalizirati, kar pomeni, da ne obstaja organizacijska oblika ali telo, ki bi skrbela za njegov razvoj in dostopnost. To je bil tudi eden izmed razlogov, zakaj smo zlasti nevladne producente s področja sodobnega plesa prosili, da naj del svojih izvrstnih produkcij preoblikujejo, premislijo na način, da bi jih približali tudi mlajšemu občinstvu. Tako rekoč vsi producenti, ki smo jih povabili k sodelovanju, so nam prisluhnili," je pojasnil Mihelič Syed.

Po navedbah Mateje Demšič, vodje oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana (Mol), ki festival organizira, je za letošnji festival 73 producentov tako iz javnih zavodov kot iz nevladnega sektorja pripravilo 166 dogodkov, ki se jih bo lahko udeležilo več kot 15.000 obiskovalcev. Program sestavljajo gledališke, filmske, glasbene in plesne predstave, vodstva, delavnice in druge dejavnosti. Festival bo že četrto leto potekal tudi v Domžalah in Sežani.

Festival, namenjen otrokom vseh starosti, se bo tradicionalno začel v SMG, in sicer s premiero predstave Ariol 19. januarja. Na odrskih deskah bo zaživel majhen moder oslič, znameniti junak istoimenskega stripa za otroke francoskih avtorjev Emmanuela Guiberta in Marca Boutavanta. V uprizoritvi v režiji Matjaža Pograjca bo pozornost na tistih epizodah, ki se vsebinsko povezujejo z aktualnim družbenim dogajanjem. Sklepno plesno prireditev z naslovom Plesni stroj BUM BAM v režiji Tjaše Črnigoj bo na Prešernov dan tradicionalno gostil Center urbane kulture Kino Šiška.

Poleg obširnega kataloga, v katerem so predstavljene vse letošnje aktivnosti, bo festival zopet spremljal delovni zvezek Bobrov dnevnik, ki ga pripravljajo v Kinodvoru, ki je koproducent festivala. Četrto leto bo potekal projekt Bobrove mlade oči, v sklopu katerega bodo otroci iz treh ljubljanskih OŠ festival med drugim spremljali kot pisci kritik, novinarji in fotografi. Bobri se znova pridružujejo tudi mednarodnemu projektu Small size dnevi - Malčki v gledališču, ki bodo potekali med 25. in 27. januarjem.

Brezplačne vstopnice za festivalske dogodke, razen za delavnice, razstave in druge vodene dejavnosti, bo mogoče prevzeti v soboto, 12. januarja, od 11. do 16. ure v Festivalni dvorani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-11-festivalu-bobri-se-bo-veliko-plesalo-in-gibalo