Vpis na delavnice VN LAB

Avtor: Via Negativa

VN LAB je laboratorij Vie Negative za uprizarjanje, v katerem se ukvarja z vprašanji kaj in zakaj uprizarjati. Delo poteka po metodi samouprizarjanja, ki so jo razvili na osnovi 10-letne ustvarjalne prakse VN.


Foto: Arhiv VN

VN Lab je organiziran kot serija 6 delavnic, ki so povezane v kontinuiran kreativni proces. Poteka od januarja do junija v Stari mestni elektrarni – Slomškova 18, Ljubljana.

VN Lab je namenjem vsem, ki želijo razvijati lastne ustvarjalne postopke in raziskovati strategije sodobnega scenskega uprizarjanja. VN Lab ni igralska šola – ne gre za učenje igralskih tehnik ali veščin, temveč predvsem za to, kako in zakaj jih uporabljati. Udeleženci so ustvarjalci in izvajalci lastnih zamisli. Osnovna naloga vsakega udeleženca je, da najde svoj uprizoritvneni material in razvije učinkovito uprizoritveno strategijo. Predhodne izkušnje in praksa so zato zelo zaželjene in dobrodošle. V prvi vrsti je VN Lab namenjen vsem, ki
– imate željo po uprizarjanju, ambicijo in potrebo po scenskem ustvarjanju,
– se ukvarjate s scensko umetnostjo in gledališčem: performerji, igralci, režiserji, dramaturgi, plesalci…
– se želite poglobljeno ukvarjati s strategijami in problemi sodobnega uprizarjanja,
– si želite razviti lastno ustvarjalno strategijo in se formirati v sodobnem scenskem ustvarjanju,
– želite raziskovati uprizoritvene forme in širiti teritorij sodobne scenske umetnosti.

Osnovni namen VN Lab-a je, da sproži tvoj kreativni potencial. VN Lab je v prvi vrsti miselni proces, v katerem se začneš zavedati svojih kreativnih omejitev in potencialov. Cilj VN Lab-a je uprizarjanje. Veliko časa se posveti raziskavi osebnega materiala, razjasnjevanju motivov in razlogov za uprizarjanje. Uporabljati moraš lastno domišljijo, intuicijo, prezenco, energijo… in poglabljati svoje znanje, izkušnje in veščine. Obenem hkrati razvijaš svojo performativno strategijo in izostruješ svoje razmerje do sodobne scenske umetnosti. Delo v Lab-u te vodi k bodoči predstavi. Obstaja več možnosti za nadaljevanje dela in razvoj materiala, ki je nastal na delavnicah VN Lab-a:
– lahko, da te povabijo k sodelovanju pri naslednjem projektu Vie Negative,
– mogoče se ti bo ponudila možnost, da v produkciji Vie Negative realiziraš svoj lasten projekt,
– material, ustvarjen v Lab-u, lahko izkoristiš kot izhodišče za katerega od lastnih projektov v prihodnosti…

Vsak mesec je organizirana 3-dnevna delavnica (serija šestih delavnic). Vsaka delavnica traja čez cel vikend (petek, sobota, nedelja, vsak dan od 10h do 17h).

• Januar: 25 – 26 – 27
• Februar: 22 – 23 – 24
• Marec: 29 – 30 – 31
• April: 26 – 27 – 28
• Maj: 24 – 25 – 26
• Junij: 28 – 29 – 30

Zaradi nenačrtovanih dogodkov se termini med letom izjemoma lahko tudi spremenijo. Avtorji, ki na delavnicah razvijejo zanimive in izvirne uprizoritvene ideje, so predstavljeni tudi na javnih produkcijah VN Lab, ki običajno potekajo septembra.

VN Lab vodijo:
Bojan Jablanovec, gledališki režiser, ustanovitelj in umetniški vodja VN
Katarina Stegnar, igralka in performerka, ki z VN redno sodeluje od leta 2004
Grega Zorc, performer in igralec, ki z VN sodeluje že od ustanovitve

VN Lab poteka v sodelovanju z Zavodom Bunker, ki zagotavlja prostor za izvedbo delavnic in prizorišče za produkcije VN Lab.

Povezava: Več informacij in prijava


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vn-lab