V Škofji Loki že 48. podelitev Severjevih nagrad, v Ribnici Severjev dan

Avtor: STA

Sklad Staneta Severja bo drevi ob 18. uri v Škofji Loki podelil Severjeve nagrade za stvaritve in dosežke gledaliških igralcev in študentov dramske igre. Severjeve nagrade so med igralci zelo cenjene, saj nosijo ime po legendarnem igralcu Stanetu Severju. V njegov spomin bo danes v Ribnici na Pohorju potekal tudi tradicionalni Severjev dan.


Foto: Pixabay

V boju za Severjeve nagrade so igralske stvaritve s premiernih uprizoritev v obdobju od 30. septembra 2017 do 30. septembra 2018. Kandidate so predlagala slovenska gledališča, Združenje dramskih umetnikov Slovenije, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo ter Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Sklad vsako leto podeli nagrade za najboljše stvaritve v poklicnih in v ljubiteljskih gledališčih ter najboljše stvaritve študentov dramske igre. Lani so nagrade prejeli Jure Henigman, Blaž Šef, Timon Šturbej, Tamara Avguštin in Alen Mastnak.

Podelitev nagrad, ki jo bo letos popestrila odrska izpoved Polone Vetrih Ne pozabi na rože, vsako leto poteka na Loškem odru v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo.

Svojo zadnjo predstavo pa je Sever odigral 18. decembra 1970 v Ribnici na Pohorju, kjer se mu prav tako vsako leto priklonijo s spominsko prireditvijo, ki jo pripravljajo Kulturno umetniško društvo Stane Sever Ribnica na Pohorju, območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Radlje ob Dravi ter domači osnovna šola in občina.

Na 48. Severjevem dnevu, ki se bo začel ob 15.30 v prostorih osnovne šole, bo gost igralec Uroš Fürst, ki se bo predstavil tudi z monokomedijo Jamski človek


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-skofji-loki-ze-48-podelitev-severjevih-nagrad-v-ribnici-severjev-dan