V CD Jugoslovansko dramsko gledališče z dvema predstavama

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) bo danes in v petek gostovalo Jugoslovansko dramsko gledališče z dvema predstavama. Nocoj bo uprizorilo Einsteinove sanje v režiji Slobodana Unkovskega, dvourno pravljično potovanje po času, v petek pa Naključno smrt nekega anarhista v režiji Maje Maletković, komedijo, obogateno z lokalnim humorjem.


Foto: Nenad Petrović

Einsteinove sanje so dramatizacija istoimenskega romana ameriškega fizika in pisatelja Alana Lightmana iz leta 1992 - v slovenščini je izšel leta 2011 pri založbi Modrijan v prevodu Anuše Trunkelj - in prinašajo prizore iz sanj enega največjih mislecev in utemeljitelja relativnostne teorije, Nobelovega nagrajenca Alberta Einsteina. Dogaja se v letu 1933, na Einsteinovi poti v Ameriko, na begu pred nacisti. Posamični prizori tudi v letu 1905, v Bernu, kjer se je Einstein v mladosti ukvarjal z deli, ki so napovedovala razvoj relativnostne teorije.

Sanjski in resnični junaki iz različnih časovnih obdobij se srečajo na simbolični ladji, ki polna beguncev, na poti pred nacizmom, pluje v Ameriko. Hkrati z njimi potujejo tudi njihovi spomini, sanje in na dolgem potovanju se različne časovne perspektive začno prepletati, mešati, združevati. Izkaže se, da je prihodnost določena že vnaprej in da človek ni nič več kot zgolj opazovalec lastnega življenja.

Kot so zapisali v CD, gre za izjemno duhovito in zabavno prepletanje znanosti, umetnosti in kulture, gledališko potovanje skozi čas, ki se spreminja tako na odru, med igralci, kot tudi pri gledalcih samih.

V predstavi nastopajo Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Anita Mančić, Branko Cvejić, Nataša Tapušković, Branka Petrić, Marija Vicković, Milena Živanović, Vučić Perović, Marko Grabež, Milica Gojković, Filip Đurić in Joakim Tasić. Dramatizacija je delo Rusomirja Bogdanovskega, dramaturgija Jelene Mijović, scenografijo so podpisali Numen/For use, skladatelj je bil Zlatko Oriđanski.

Naključna smrt nekega anarhista je neštetokrat uprizorjena drama še enega Nobelovega nagrajenca, italijanskega dramatika Daria Foja. Njegova najbolj uprizarjana igra za masko komedije skriva svet korupcije, političnih likvidacij in sovraštva.

Ustvarjalci so upoštevali Fojevo navodilo, da naj njegova besedila prilagodijo lokalnemu prostoru, v katerem uprizarjajo. Tako je bilo tudi tokrat, zaradi česar je besedilo postalo še bolj neposredno, obogateno z lokalnim humorjem, ter zato še toliko bolj aktualno in neusmiljeno do tistih, ki jih obdeluje.

Uprizoritev razkrinka vse norosti, čudaštva in nelogičnosti "smrti nekega anarhista". Kot so zapisali v CD, se gledalec prek neštetih komičnih zapletov, kombinacij situacijske komedije, bulvarke, farse in satire dokoplje do neizogibnih dejstev obstoja organiziranega kriminala, državne korupcije, političnih umorov, verske nestrpnosti in terorizma.

Uro in pol trajajočo predstavo igra najvitalnejši del ansambla Jugoslovanskega dramskega gledališča, ki ga v naslovni vlogi Norca odlično vodi Nikola Đuričko, ob njem pa so ob dramaturgiji Sare Radojković, na sceni Vere Stanišić, v kostumih Vladislave Joldžić ter ob zvokih Danice Vujošević še Bojan Dimitrijević, Nikola Rakočević, Miloš Samolov, Joakim Tasić in Marta Bjelica.

Ansambel na gostovanju v Ljubljani spremlja tudi režiser Slobodan Unkovski, so še sporočili iz CD.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-jugoslovansko-dramsko-gledalisce-z-dvema-predstavama