Pussy Riot s performansom Riot Days v Zagrebu

Avtor: STA

V okviru Human Rights Film festivala bo danes, 3. 12. 2018, v zagrebškem kinu Tuškanac nastopil ruski umetniško-aktivistični kolektiv Pussy Riot s svojo prenovljeno glasbeno-gledališko predstavo Riot Days. To bo njihov prvi nastop na Hrvaškem. Zaradi velikega zanimanja občinstva bodo Pussy Riot izvedle dve večerni predstavi.


Foto: Pixabay

Pussy Riot bodo izvedle Riot Days v popolnoma novem aranžmaju in z novo zasedbo, kar bo tudi svetovna premiera njihovega protestnega in provokativnega performansa, so napovedali organizatorji Human Rights Film festivala. V performansu obravnavajo politično situacijo v Rusiji ter usode političnih nasprotnikov in kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina.

V kinu Tuškanac bodo danes predvajali tudi dokumentarni film, ki govori o življenju članic skupine Pussy Riot. Pozornost svetovne javnosti so pridobile leta 2012, ko so v moskovski cerkvi Kristusa Odrešenika s svojim punkovskim performansom "prosile" Devico Marijo, naj odpravi Putina.

Članice skupine so bile zaradi svojega nastopa obsojene na zaporne kazni, kar je bilo navdih za eno od zaprtih članic Marijo Mašo Aljohin, da bi napisala knjigo Riot Days, na podlagi katere je nastal tudi performans, ki se je spreminjal skozi čas. Del prihodkov od današnjih nastopov v Zagrebu bodo namenile skladu Solidarna za promocijo in zaščito reproduktivnih pravic žensk.

Human Rights Film festival se je z geslom Uporniška želja začel v nedeljo, do konca tedna pa bo potekal v Zagrebu in na Reki. Med 16. izdajo festivala bodo predvajali vrsto filmov in spremljevalnih programov, v katerih se bodo odzvali na vse poskuse demagoških prepovedi in spregovorili o neubogljivosti, ki kaže, da je drugačen svet možen, so še napovedali organizatorji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pussy-riot-s-performansom-riot-days-v-zagrebu