V APT predstava Izumitelj na Zemlji ob 120-letnici rojstva Antona Podbevška

Avtor: STA

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo v zasnovi in režiji Bare Kolenc drevi ob 20. uri premierno uprizorili predstavo Izumitelj na Zemlji. Ta temelji na besedilih avantgardista in novomeškega rojaka Antona Podbevška, ob letošnji 120-letnici Podbevškovega rojstva pa sta jo navdihnila njegovo življenje in delo.


Foto: Arhiv Anton Podbevšek Teater

Miklavž Komelj, ki je z Baro Kolenc sodeloval pri izboru Podbevškovih besedil za predstavo, je o tej zapisal, da obeležuje 120. obletnico rojstva Antona Podbevška (1898-1981), katerega poezijo povezujejo z začetkom zgodovinske avantgarde na Slovenskem.

S sledenjem notranjim napetostim njegove poezije pa si njeni ustvarjalci prizadevajo odrsko aktualizirati Podbevškov "kozmični anarhizem", ki izraža silo neskončne ekspanzije roba mogočega.

Namreč, "če se ta sila v naslovni pesmi manifestira v želji po osvoboditvi potencialov, ki jih zatira nepravična ureditev človeške družbe, se po prestopu horizonta v kozmičnem prostoru zariše podoba človeka, ki je ujetnik samega vesoljstva", je pojasnil.

Kot še ugotavlja Komelj, je Podbevškova poezija slovenskemu jeziku "odprla nove prostore nekakšne vizionarske govorice, do katere ni mogel nihče ostati indiferenten", Podbevšek pa je bil v Sloveniji tudi prvi, ki je s svojo poezijo napolnil gledališko dvorano.

"Razumel jo je kot poezijo, ki zase zahteva tudi gledališki oder", predstava Izumitelj na Zemlji pa to poezijo po Komeljevem mnenju vrača na oder. "Podbevšek jo je na odru recitiral v svoji samoti, predstava Izumitelj na Zemlji pa hoče obuditi njegovo neponovljivo prezenco z novo odrsko govorico v zavesti, da poezija ni samo pesništvo, ampak je stanje duha," je še zapisal Komelj.

Izvajalci in soustvarjalci predstave so Andraž Jug, Leja Jurišič, Urban Kuntarič, Ana Pandur, Pavle Ravnohrib in Sašo Vollmaier. Dramaturgija je delo Miklavža Komelja, zvočno podobo je oblikoval Matevž Kolenc, aranžmaje in priredbe klavirskih skladb Marija Kogoja sta pripravila Matevž Kolenc in Sašo Vollmaier.

Scenografije je delo Marka Japlja, koreografijo so zasnovali Bara Kolenc in izvajalci. Video je pripravil Zack Sievers, kostume sta oblikovali Špela Ema Veble in Nina Jagodic.

Omenjena predstava je zadnja iz niza štirih, ki so ji letos pripravili v APT. Ravnatelj APT Matjaž Berger je ob predstavitvi letošnjega sporeda napovedal, da bo novo gledališko sezono, poimenovano Liki, figure, paradigme, zaznamoval program, ki meri na določene posameznike, na njihove drže, geste in stališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-apt-predstava-izumitelj-na-zemlji-ob-120-letnici-rojstva-antona-podbevska