V SLG Celje v petek premiera komedije Profesionalci espe

Avtor: STA

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje bo v petek, 30. 11. 2018, krstna uprizoritev komedije Borisa Kobala Profesionalci espe v režiji Jaše Jamnika.


Foto: Jaka Babnik

Kot je na novinarski konferenci povedala upravnica SLG Celje Tina Kosi, je Kobalova komedija duhovita in satirična. Besedilo je prispelo na razpis gledališča za žlahtno komedijsko pero leta 2017. Upravnica gledališča je dodala, da je za vsako gledališče velik praznik, kadar lahko uprizori slovensko noviteto.

Kot je povedal Kobal, je besedilo za komedijo Profesionalci espe nastalo iz nekega izziva. Komedijo je opisal kot lahkotno, odprto in satirično, pa tudi družinsko, poleg tega vsebuje črni humor. Konverzacijsko in situacijsko komedijo odlikujejo iskrivi dialogi, absurdni obrati in črnohumorne situacije. Besedilo, ki je prispelo na lanski natečaj za žlahtno komedijsko pero, je bilo uvrščeno med tri najkakovostnejša nova besedila. Poleg dialogov nova slovenska komedija ponuja tudi duhovite in zabavne igralske naloge, so ocenili nastopajoči.

Profesionalci espe je komedija o družini poklicnih hudodelcev, ki jo sestavljajo oče, upokojeni ropar in morilec, ki zaradi lesene noge ni več aktiven v poslu, je pa oče iz ozadja, mama, ki vodi finančni in gospodinjski sektor, sin Jure, ki je zdaj postal spiritus agens in movens zločinskih pohodov, in njegova partnerka Bejbi, ki spričo obilnega ozadja bolj kot kaj drugega skrbi za sinovo seksualno zadovoljstvo.

Družina se odloči ugrabiti ženo bogatega poslovneža Hohšteterja, s katero namerava podjetje izsiljevati in si pridobiti precej denarja. Izkaže se, da je sin ugrabil napačno žensko, ob tem pa je kot kolateralna škoda preminil tudi neki naključni menih. Ko se ugrabljenka zbudi iz omame in se izkaže, da ni prava oseba, temveč le tajnica tajkunskega podjetja, sklenejo, da se je morajo zaradi potencialnega izdajstva obvezno znebiti. Nato se zgodi duhovit obrat. Sosed, ki jih ves čas moti z obiski, se spet prikaže pred vrati in razkrije veliko potegavščino. Sosed in družina nato združijo moči, ustanovijo firmo Profesionalci espe in se podajo v skupen posel, dobiček pa si bodo pravično delili, so vsebino igre povzeli v gledališču.

V predstavi igrajo Renato Jenček, Manca Ogorevc, Živa Selan, Rastko Krošl, Blaž Dolenc in Barbara Medvešček. Dramaturginja je Tatjana Doma, scenografinja Vasilija Fišer, kostumograf Andrej Vrhovnik, avtor glasbe Davor Herceg, avtorja besedila songa Jamnik in Herceg.

Režiser, igralec, voditelj in dolgoletni direktor ter umetniški vodja Mestnega gledališča ljubljanskega Boris Kobal ima na področju dramskega pisanja bogato zgodovino uspešno izvedenih komedij tako na odru kot na televiziji. Leta 1997 je na Dnevih komedije v Celju zmagal s komedijo Afrika ali Na svoji zemlji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-slg-celje-v-petek-premiera-komedije-profesionalci-espe