Drugibutalci Igorja Pisona o nesmislih sodobne družbe

Avtor: STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo v petek v Stari dvorani premierno uprizorila avtorski projekt Igorja Pisona Drugibutalci. Gre za priredbo znane zbirke humoresk Frana Milčinskega Butalci, s katero pa ima predstava malo skupnega. Druži jo prikaz sodobne družbe, polne nesmislov.


Foto: Arhiv SNG Maribor

Drugibutalci so novonastalo besedilo tržaškega režiserja Igorja Pisona, ki je, kot je povedal na današnji novinarski konferenci v SNG Maribor, "nastalo na podlagi opazovanja". "Skupni imenovalec je ideja Butalcev, njihova logika in nesmisel. Ne odvija se v Butalah, ampak tukaj in zdaj. Butalost se je z leti stopnjevala in razvijala, mi smo le njene priče," pravi. Obenem priznava, da brez Butalcev Frana Milčinskega ne bi bilo tega besedila. "Vsem poznane zgodbe Butalcev sem vzel kot model ali aksiomatsko bazo, na kateri sem sejal sicer novo sol, da lahko pripovedujem o sodobnih nesmislih."

Predstava po navedbah SNG Maribor odseva duha današnje družbe. "Butalce lahko interpretiramo kot bistroumno satiro s konkretnimi socialnopolitičnimi, predvsem pa psihosocialnimi razsežnostmi. Pisonovi Drugibutalci so univerzalna metafora današnjega globalnega sveta, ki je ostal 'brez smisla in smeri'," je dodal dramaturg Vili Ravnjak.

Spomnil je, da so Butalci poleg Šentflorjancev Ivana Cankarja najbolj razširjen univerzalni humoristični opis slovenskega nacionalnega značaja, s tem da so Butalci še nekaj stopenj nižje. "To, da sta se oba satirično-kritična oziroma bizarno-komična pojma, nastala v približno istem času, ohranila celo stoletje, priča o tem, da se Slovenci vseeno znamo smejati sebi, čeprav bolj grenko in zadržano. Za bolj prešeren in odprt smeh imamo preprosto premalo poguma in samozavesti," je prepričan.

Drugibutalci na intelektualno-humoren način prikazujejo družbo, polno nesmisla in monologov, kjer govorimo, a se ne slišimo in tudi nimamo kaj dosti povedati, kjer iščemo zgodbo, a je več ne najdemo, kjer se sprašujemo, kdo smo, pa ne vemo natančno. Prikazujejo nam družbo imetja, kjer postajamo sami popredmeteni, in družbo, kjer se zahteva individualizem, čeprav je ta pričakovan v večinski normi.

"Odkrivali in oživljali smo Butalce v sebi. Okoli nas je predozirana butalskost, zato nismo imeli težav glede navdiha," je povedala igralka Ksenija Mišič. Poleg nje igrajo v predstavi še Mateja Pucko, Mirjana Šajinović, Viktor Hrvatin Meglič, Ivica Knez, Matija Stipanič ter nova članica dramskega ansambla SNG Maribor Minca Lorenci. Scenografinja je Petra Veber, ki je skupaj z režiserjem Pisonom izdelala tudi kostume.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/drugibutalci-igorja-pisona-o-nesmislih-sodobne-druzbe