V Stari elektrarni predstava Samo za danes

Avtor: STA

V Stari elektrarni - Elektro Ljubljana bo ob 20. uri premiera predstave Samo za danes, ki jo je koreografinja in plesalka Maja Delak soustvarila s štirimi močnimi in samosvojimi ustvarjalkami. Gre za navidezno počasno instantno kompozicijo, kjer avtorice pogledu namerno izpostavljajo manj vidne, manj očitne materialnosti, telesnosti, stanja.


Foto: Nada Žgank

"V preminjajočem in ponovno nastajajočem prostoru zvočnih pokrajin je izhodiščni princip predstave sprotno pogajanje in dogovarjanje različnih gledišč, tudi z občinstvom. O gibu in gibanju, občutju lastnih identitet, o odraščanju in staranju ni mogoče razmišljati ločeno od telesa. V prepletu raznolikih izkušenj, podob in tem vsake ustvarjalke posebej in vseh skupaj se čut za čas razpira telesno. Staranje je vedno sveže, vedno je treba spihati novo plast prahu, odgrniti ovoj, ki zakriva ekscesne nevidnosti," so o predstavi zapisali producenti iz zavoda Emanat.

Na odru bodo stale ustvarjalke različnih generacij. Poleg Maje Delak še Anja Bornšek, Snježana Premuš, Kristyna Šajtošova in Urška Vohar. "Takoj, ko smo se lotile procesa in teme staranja, je postalo jasno, da vstopamo v zelo specifične postopke dela na materialu, da delamo z množico možnosti, ki so vzporedne in enako močne ter se ne podrejajo eni logiki. Izdelale smo metodologijo dela, ki omogoča različnost vsake izvedbe te predstave," je v nedavnem pogovoru povedala avtorica zasnove in koncepta predstave Maja Delak.

Glasbo podpisuje Luka Prinčič. Po razlagi Maje Delak je glasba dejansko vpletena v predstavo in v določenem trenutku ustvarjena v živo ter je hkrati manipulirana s strani nastopajočih. Na telesa bodo imele plesalke pritrjene senzorje, ki bodo Prinčiču posredovali določene podatke, denimo o pritiskih, dotikih, pospeških, na podlagi katerih bo nato deloma procesiral zvok. Dramaturgijo je prevzela Maja Šorli, oblikovanje prostora in kostumov Ajda Tomazin, oblikovanje svetlobe pa Janko Oven.

Predstava Samo za danes od gledalca zahteva neke vrste potopitveni moment. "Prepustiti se mora gledanju in branju tega, kar se dogaja na odru," je še opomnila sogovornica.

Ponovitev predstave bo v Stari elektrarni na sporedu v soboto.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-stari-elektrarni-predstava-samo-za-danes