Izbrane predstave za deveto Gibanico

Avtor: STA

Selektorska ekipa je izbrala predstave za 9. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica. Devet jih je uvrstila v tekmovalni in dve v spremljevalni program festivala. Neposredno se je zaradi nagrade strokovne žirije koreografu Matiji Ferlinu na Gibanici 2017 v tekmovalni program uvrstila predstava Staging a Play: Antigona.


FOTO: Pixabay

Selektorice Ivana Ivković (Hrvaška), Petra Pikalo (Slovenija) in Claire Verlet (Francija) so predstave izbrale izmed 38 prijav umetnic, umetnikov in skupin. Kot so zapisale, je izbor odraz izjemne raznolikosti prejetih prijav, in sicer v vseh pogledih: z vidika starosti, formatov, razmerja z občinstvom, spola, odnosa do prostora in časa trajanja prijavljenih del.

Kot so še zapisale, so bile zaradi izjemne kakovosti produkcij, v katerih se odraža intenzivna ustvarjalnost slovenske scene sodobnega plesa, soočene s težko nalogo. V povezavi s tem se tudi sprašujejo o smiselnosti vnaprejšnjega številčnega omejevanja števila produkcij, ki se lahko uvrstijo v tekmovalni del, in predlagajo, da že v tokratnem programu in tudi v prihodnje izbira prijavljenih del odraža raznovrstnost rezultatov dvoletnega dela ustvarjalcev na tem področju. Zato so v glavni program Gibanice 2019 uvrstile dodatno predstavo in dve v spremljevalni program, predloge glede dodatnega izbora pa je potrdil tudi programski odbor Gibanice

V tokratnem izboru po njihovih besedah ne prevladuje nobena konkretna tematika ali konceptualni pristop - vsak izmed avtorjev je pokazal svoj lasten izraz in koreografski jezik, kar je dodaten dokaz zrelosti scene kot celote. Edini kriteriji, ki so jih vodili pri izboru, so: presežek, izstopanje, edinstvenost in inovativnost v posameznem izrazu ali formi. Opazile - in nagradile - so dejstvo, da je bilo tokrat ustvarjenih več skupinskih del kot v preteklosti.

V tekmovalni program so uvrstile predstave Četrtek ob petih (Jurij Konjar, Andreja Podrzavnik, Jaka Šimenc, Blaž Celarec), 2:0 (Goran Bogdanovski, Dejan Srhoj, Goran Tatar, Damjan Mohorko, Slobodan Maksimović, Rok Vevar; produkcija Fičo Balet), Koncert telesa (Ana Romih in Beno Novak; KUD Qulenium Ljubljana) in Zaklenjeno (Veronika Valdes; JSKD in Plesni studio Intakt).

Vanj so uvrstile še predstave Mes(t)o glasu (Irena Tomažin Zagoričnik; Emanat), Skupaj (Marko Mandić, Leja Jurišić, Bojan Jablanovec, Semira Osmanagić; Pekinpah in Via Negativa, koprodukcija CUK Kino Šiška), Chorus (Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek, Jan Krmelj; CUK Kino Šiška, koprodukcija Alien Express, Exodos Ljubljana, Plesna šola Urška, Urban Roof), Radio hit (Urška Sekirnik; KUD NUM) in Koncert za MAM (Maša Kagao Knez, Studio 25).

Staging a Play: Antigona se je v tekmovalni program uvrstila zaradi nagrade strokovne žirije koreografu Matiji Ferilnu za predstavo Staging a Play: Steklena Menažerija v produkciji Emanata na Gibanici 2017.
V spremljevalni program sta uvrščeni predstavi Mračna zveza (Josef Nadj; Zavod EN-KNAP, koprodukcija Atelje 3+1) in Tatovi podob predstavljajo: Matilda in njene žemljice (Urška Vohar; Emanat).

Predstave v tekmovalnem programu se bodo potegovale za nagrado za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter za nagrado za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije.

Gibanica - 9. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti bo v Ljubljani potekal od 27. februarja do 2. marca 2019.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izbrane-predstave-za-deveto-gibanico