Uspešnica Predstava, ki gre narobe v Sloveniji v Ivanušičevi režiji

Avtor: STA

V Festivalni dvorani bo prihodnji petek premiera komedije z naslovom Predstava, ki gre narobe, ki je blestela na odrskih deskah West Enda in Broadwaya, v slovenski produkciji pa jo režira Jure Ivanušič. Igra obravnava temo, ki je v zgodovini komediografije precej redko obdelana - kje vse se lahko pri predstavi zalomi.


V središču zgodbe je Dramsko društvo Fakultete za strojništvo, ki se odloči uprizoriti kriminalko v slogu Agathe Christie. "Ker so po večini vsi nevešči gledališkega posla, gre seveda na premieri vse narobe. Igralci, ki so seveda vsi amaterji, so nervozni, pozabljajo besedila, prepozno ali prehitro vstopijo na oder, rekviziti se zamešajo; scena razpada, vse to pa v trilerju, kjer imamo truplo in inšpektorja, ki raziskuje umor v podeželskem dvorcu," je pojasnil Ivanušič.

S predstavo želijo ustvarjalci nagovoriti vse starostne skupine gledalcev oziroma po Ivanušičevih besedah vse, stare med 5 in 99 let. "Z ozirom na to, da je slovensko občinstvo nekoč že odlično sprejelo angleške komedije, kot so Allo, allo, Samo bedaki in konji, Fawlty Towers ipd., mislim, da bo vzljubilo tudi to predstavo," je prepričan režiser.

Slovenska igralska zasedba je po Ivanušičevih besedah odlična: "Igralci s polnim zanosom kreirajo svoje like in glede na to, da so zapleti dostikrat tudi izjemno fizični, izvedba gagov zahteva matematično natančnost." Kot je dodal, so imeli tudi že manjše poškodbe na vajah, "vendar na srečo nič hujšega".

Večkrat nagrajena komedija avtorjev Henryja Lewisa, Jonathana Sayerja in Henryja Shieldsa z izvirnim naslovom The Play That Goes Wrong je lani prejela prestižno nagrado tony za najboljši scenski dizajn, dve leti prej pa tudi nagrado Laurence Olivier za najboljšo novo komedijo leta 2015. Veliko kritik je predstavo označilo za zelo humorno, The Times je zapisal: "Smešno za znoret!", The New York Times pa: "Po vsakem ogledu od smejanja boli trebuh!" Na odre so jo postavili že v več kot 20 državah, so sporočili organizatorji.

Produkcijo v slovenskem jeziku vodi Ivanušič, ki je z Gorazdom Slakom poskrbel tudi za prevod dramskega besedila. V predstavi igrajo Mario Dragojević, Dominik Vodopivec, Matej Zemljič, Robert Korošec, Luka Cimprič, Oskar Kranjc, Vesna Kuzmić, Klara Kastelec, Sara Gorše in Vid Klemenc. Kot najavljajo v napovedih predstave, je del igralske ekipe tudi Tom Cruise, ki pa po Ivanuševih besedah "zelo nerad hodi na vaje".

Slovenska različica predstave je nastala v produkciji podjetja TMK v sodelovanju z Mischief Worldwide. Kostumografinja predstave je Vesna Mirtelj, za masko je poskrbela Nataša Castaldi, za izdelavo scene podjetje Scenart. Predstava bo predpremierno na ogled že dan pred premiero.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/uspesnica-predstava-ki-gre-narobe-v-sloveniji-v-ivanusicevi-reziji