V SNG Opera in balet Ljubljana premiera baleta Moški z nožem / Kompozicija

Avtor: STA

V SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi premiera baletnega večera na novo glasbo slovenskih skladateljev Moški z nožem / Kompozicija. Glasbo za prvi del baletnega diptiha je napisal Milko Lazar, koreograf je Matjaž Farič, za drugi del je glasbo napisal Drago Ivanuša, koreografinja je umetniška vodja ljubljanskega Baleta Sanja Nešković Peršin.


Foto: Lana Špiler

Fariču so bile, kot je povedal na nedavni novinarski konferenci, izhodiščna točka za ustvarjanje slike in skice Riharda Jakopiča, še posebej skica Mož z bodalom oziroma nožem. Na njej je Jakopič upodobil moškega, ki je v močni notranji gesti, tik pred vzgibom, da stori grozovito dejanje.

V predstavi so telesa plesalcev peljali skozi notranje geste, ki so značilne za Jakopičeve kompozicije, še posebej v poznem obdobju, ko je v večjih formatih slikal industrijsko pokrajino ter tegobe, ki sta jih prinesla industrializacija in kapitalizem. Ko so se ukvarjali z Jakopičevim delom, so obenem postavljali paralelo z našim časom, ko se zaključuje prehod v družbo neoliberalizma in kapitalizma, ki vplivata tako na samo pokrajino kot tudi na posameznika in družbo.

Sanja Nešković Peršin je povedala, da si je v baletu z naslovom Kompozicija predvsem prizadevala ustvariti atmosfere, v katerih bi izpostavila posameznika, ujetega v sistem, iz katerega pa si želi izstopi ter si vzeti čas za premislek. Meni namreč, da se je za boljše razumevanje stvari vedno dobro oddaljiti ter vzpostaviti distanco, mogoče včasih celo na kratko izstopiti iz tega sveta, tudi iz svojega uma in vstopiti v razgledišče drugega bitja ter imeti malo več empatije.

Predstava po njenih besedah ne vsiljuje zgodbe, ampak ponudi podobe, ki se lahko berejo na različne načine. Ustvarjalci si želijo, da bi si gledalci sami ustvarili odnos tako do posameznika in množice, ki bosta prikazana na odru.

Dirigent je Marko Hribernik, scenografinja Meta Grgurevič, kostumograf Uroš Belantič, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel. Pri Moškem z možem je dramaturginja Staša Prah. Baletni večer bo posvečen 100-letnici poklicnega ljubljanskega baletnega ansambla.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-opera-in-balet-ljubljana-premiera-baleta-moski-z-nozem-kompozicija