Sebastijan Horvat: Manifest K.

Avtor: E.P.I. center in Dramsko društvo MUKI

Gledališka situacija Sebastijana Horvata po motivih Komunističnega manifesta K. Marxa in F. Engelsa.


foto MADSTER

Bližata se 4. in 5. izdaja Manifesta K., zanimive gledališke situacije, ki jo je pod okriljem E.P.I. centra in gledališkega režiserja Sebastijana Horvata ustvarila raznolika in samosvoja avtorska ekipa. Po podpisu pogodbe se situacija šele prične...

Manifest K. se bo v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana odvil naslednjo soboto, 22. in nedeljo 23. maja 2010 ob 20h.

Ustvarjalci gledališke situacije so: Sebastijan Horvat, Anja Bornšek, Aljoša Ternovšek, Manca Krnel, Andreja Kopač, Brane Grubar, Renata Vidić in Bine Skrt

Sodelujejo: Tamara Bračič Vidmar, Maks Soršak, Igor Remeta, Danijela Grgić

foto Marcandrea

Kapitalistični odnosi so se z vso težo zarili v vse odnose človekovega družbenega sožitja. Tudi vsaka gledališka predstava nastaja v temeljnem risu buržoaznega ekonomskega razmerja. Vprašanje je torej, ali je sploh mogoče in kako se izviti iz temeljne ekonomije gledališke predstave, ki postavlja gledalca v pozicijo hladnokrvnega presojevalca, ločenega od predstave, kjer dolgčas prežira naš lastni dolgčas in nas vsaj za nekaj trenutkov potolaži z užitkom zunanjosti in občutkom smisla. Ne glede, ali je predstava alternativno neodvisnega značaja ali klasično dramska, ekonomija predstave ostaja ista.  Kaj naj sploh govorimo o obstoječem svetu  (gledalci smo prenajedeni družbene kritike in etičnih ukazov) ali, oziroma na kakšen način naj izrekamo resnice o spremembi sveta in prihodnosti, ki si jo želimo? Ali na nek način ne vemo že vsega, ali nas gledališče ne prepričuje o večnem že vedenem? Ali nismo zdolgočaseni in zapolnjeni v tem večno istem uporu in postavljanju istih vprašanj na isti način? Ali je odgovor ravno v tem, da obrnemo logiko posredovanja in da gledalcem končno vendar omogočimo, da na lastni koži občutijo estetsko izkušnjo gledališkega dogodka? Ali jih bo ta izkušnja pripeljala do lastne odločitve ali lastnega spoznanja? Izginotje buržoaznega razmerja gledalec igralec. Ali lahko gledalci podpišejo pogodbo s predstavo, postanejo lastnina predstave in umetnosti ter iz pozicije mezdnih delavcev gledajo svojo lastno nevidno sproščeno pozicijo?  Naj se spremeni razmerje med roparskim svetom, ki ga obvladuje kapitalistična spremenljivka in ljudstvom, v katerega moramo verjeti  in ki je v svojem bistvu sposobno spremembe, enakosti, pravičnosti in poguma.  

Sebastijan Horvat

Manifest K. je nastal v produckiji E.P.I. centra in soprodukciji Dramskega društva MUKI.

Projekt so omogočili Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Maribor. Sponzor projekta je Založba Bogataj, Idrija.

Udeležbo, prosimo,  obvezno potrdite do petka, 21.5.2010, do 12. ure po e-mailu tamara_bracic@yahoo.com, saj je za vsako izdajo na voljo le 68 vstopnic.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sebastijan-horvat-manifest-k