Mariborska Drama s Somrakom bogov v HNK Zagreb

Avtor: STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo nocoj z dramo Somrak Bogov v režiji hrvaškega filmskega in gledališkega režiserja Daliborja Matanića gostovala v HNK Zagreb. Za predstavo po navedbah mariborskega gledališča vlada v hrvaški prestolnici veliko zanimanje.


Foto: Damjan Švarc

Kot poudarjajo v SNG Maribor, gre za gledališko priredbo znamenitega filma Luchina Viscontija iz leta 1976, katere aktualnost je v današnjem barbarskem kapitalističnem ustroju in v vzpenjajočih totalitarizmih opravičljivo zaskrbljujoča.

Po filmskem scenariju je gledališko priredbo napisal hrvaški dramatik Ivor Martinić, režijo pa je prevzel hrvaški režiser Dalibor Matanić, med drugim dobitnik nagrade za kulturo mesta Zagreb.

Zgodba postavlja v ospredje kompleksno in obenem simptomatično zgodbo družine bogatih industrialcev, lastnikov industrijskega imperija von Essenbeck. Družino, ki z velikim bogastvom in produkcijskim potencialom do neke mere obvladuje tudi razmerja moči v državi, sestavljajo izrazito močne, a hkrati tudi ranljive osebnosti, zapletene v kompleksno razvejana, pogosto tudi patološka razmerja, nad vsemi pa dominirata volja do moči in želja po posedovanju bogastva, pa tudi eksistence drugih.

"Maribor in Zagreb sta nekoč bila v isti nacistični liniji in moje mnenje je, da se tako nevarno stanje uma ne sme nikoli več ponoviti," je režiser Matanić pred premiero septembra v Mariboru povedal za gledališki list.

"V državah tranzicije jemlje dih klerikalni fašizem in zelo natančno moramo vzgojiti oziroma prepričati mlade generacije, da nikoli niti ne pomislijo kreniti po tej poti, ki je pred desetletji vzela grozljivo število žrtev. Sovraštvo in nasilje ne smeta nikoli več priti v modo, graditi moramo svobodni svet, v katerem v letu 2018 ni prostora za paravojaške garde ali verska združenja, ki pozivajo k eliminiranju drugačnih," je nadaljeval.

Igrajo Petja Labović, Nataša Matjašec Rošker, Uroš Fürst, Kristijan Ostanek, Davor Herga, Eva Kraš, Timon Šturbej, Žan Koprivnik in Miloš Battelino.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborska-drama-s-somrakom-bogov-v-hnk-zagreb