V LGL premiera divje lutkovne prigode Martin Krpan

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bo drevi premiera predstave Martin Krpan v režiji Tina Grabnarja. Pogumni junak iz pripovedke Frana Levstika spremlja delovanje gledališča vse od začetka, saj so s to predstavo odprli prve prostore leta 1950 na Levstikovem trgu, leta 1984 pa prostore v Mestnem domu, kjer gledališče domuje še danes.


Foto: Jaka Varmuž

Z Levstikovo povestjo o odločnem, preprostem in pogumnem Martinu Krpanu bo praznovanje 70. obletnice gledališča, ki se je pričelo spomladi s Sovico Oko, nadaljevalo z Mojstrom in Margareto, zaključilo pa se bo konec novembra z Žogico Marogico, doseglo enega od svojih vrhuncev.

Levstik je pripovedko o Martinu Krpanu pred 160 leti objavil v Slovenskem glasniku. Priljubljeni literarni junak Ljubljančane vsako uro pozdravlja s stolpa lutkovnega gledališča.

"Zgodba o pogumnem, močnem, bistrem, preprostem in skromnem junaku je skozi zgodovino doživela veliko ponatisov, priredb, ilustracij, radijskih iger, gledaliških priredb, nastala je tudi animirana risanka. Levstik se je ob pisanju zavedal, da takrat po večini nepismeno slovensko ljudstvo potrebuje preprosto zgodbo o kmečkem junaku, ki jo bo razumelo in se z njo poistovetilo, a kljub temu ni zapadel v enoznačno pisanje," so zapisali v LGL.

Eno temeljnih del slovenske književnosti se na Veliki oder LGL vrača v sodobni interpretaciji Tina Grabnarja, ki ga obiskovalci LGL že poznajo po nagrajeni predstavi Nekje drugje. Zgodba o Krpanu, ki s svojo kobilo skrivoma tihotapi sol, o blišču dunajskega dvora in sekanju dvorne lipe se odvija na klasičnem prizorišču za ročne lutke, imenovanem kastelet.

V divji lutkovni prigodi, kot so jo označili v LGL, igrajo Maja Kunšič, Martina Maurič Lazar, Zala Ana Štiglic in Marjan Stanić k. g. (tolkala). Pripovedko sta ob režiserju priredili še Ana Duša in Brina Klampfer, ki podpisuje tudi dramaturgijo. Avtorica likovne podobe je Špela Trobec.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-premiera-divje-lutkovne-prigode-martin-krpan