Z razstavo in predstavo tudi uradni začetek Borštnikovega srečanja

Avtor: STA

Čeprav so se nekateri dogodki letos začeli že prej, bo slavnostno odprtje 53. Festivala Borštnikovo srečanje nocoj. Po tradiciji bo uvod odprtje razstave, tokrat posvečene lani preminulemu igralcu Jerneju Šugmanu, otvoritvena predstava pa bo Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja.


Borštnikov prstan, Foto: Boštjan Lah

"Zelo sem vesel, da lahko pričenjamo s slovensko dramsko produkcijo," je povedal novi umetniški direktor festivala Aleš Novak.

Uprizoritev klasike Pohujšanje v dolini šentflorjanski v koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma predstavlja poklon pisatelju Ivanu Cankarju v letu, ko mineva sto let od njegove smrti. Predstava bo uprizorjena v Veliki dvorani SNG Maribor, ki ostaja osrednje prizorišče festivala.

Tam se bo v prihodnjih dneh odvilo deset predstav, ki so bile po izboru selektorice Zale Dobovšek uvrščene v tekmovalni program, ter 11 predstav v spremljevalnem programu, ki ga je sestavil Novak. V mednarodnem programu bodo na ogled štiri predstave iz Italije, Hrvaške in Makedonije.

Prenovljeno in razširjeno festivalsko dogajanje se je sicer pričelo že v ponedeljek z novima programskima sklopoma Mlado in Študentsko gledališče, ki se usmerjata v preizkušanje inovativnih oblik in načinov razvoja občinstev.

Borštnikovo srečanje, ki velja za osrednji slovenski gledališki festival, se bo zaključilo 28. oktobra s podelitvijo nagrad. Predstave bo ocenjevala strokovna žirija, ki jo sestavljajo Nika Arhar, Uršula Cetinski, Goran Ferčec, Simona Hamer in Marko Sosič. Dobitnik glavne igralske nagrade za življenjsko delo - Borštnikovega prstana pa je že znan. To je Janez Škof, od leta 2003 član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-razstavo-in-predstavo-tudi-uradni-zacetek-borstnikovega-srecanja