Moj lajf se seli med lutke

Avtor: STA

Po motivih povesti Moje življenje Ivana Cankarja so v Lutkovnem gledališču Maribor z režiserjem Sebastijanom Horvatom pripravili predstavo Moj lajf. Avtor besedila je Boštjan Gorenc - Pižama, ki je istoimenski strip po istih motivih ustvaril skupaj s Tanjo Komadina, tudi avtorico likovne podobe lutkovne predstave.


Foto: Boštjan Lah

Premiera predstave Moj lajf bo v četrtek, z njo pa se mariborsko lutkovno gledališče, kot so povedali na današnji novinarski konferenci, poklanja Ivanu Cankarju ob letošnjem obeleževanju 100-letnice njegove smrti.

Potem ko je po motivih povesti Moje življenje Boštjan Gorenc - Pižama najprej skupaj s Tanjo Komadina pred poldrugim letom ustvarjal strip, je v zadnjih mesecih nastala še lutkovna predstava. Kot je Gorenc povedal danes, je bilo pravzaprav vse potrebno skorajda čisto na novo napisati, ob tem pa je bilo to ustvarjanje timsko delo z režiserjem in avtorico likovne podobe. Nastala je lutkovna predstava, v kateri se Ivan Cankar v svojih rosnih letih sooča s tremi avtoritetami, to so šola, mati in vera, pri čemer se pri zadnji deloma navezujejo tudi na državo.

"Njegovo otroštvo res ni bilo lahko, a predstava Moj lajf nanj pogleda skozi zabavno prizmo, ki ohranja pisateljeva izvirna razmišljanja in jih posuje z začimbami parodije. Tako se na odru prepletata resna snov, ki nam da misliti, in kratkočasen humor, ki pomaga, da si boste zapomnili tudi resne poudarke," pa je o predstavi Gorenc zapisal v spremljajočem gledališkem listu.

Režiser Sebastijan Horvat, za katerega je predstava Moj lajf prva za otroke in z lutkami, je ob povabilu lutkovnega gledališča ocenil, da bi lahko tudi s to predstavo Cankarja približali mlademu občinstvu in da bi z njo povedali, da je "Cankar v bistvu kul", da govori o istih problemih, kot jih imamo še danes. Med drugim o soočanju z avtoritetami. In prav tu je režiser, kot je dejal, videl možnost interpretacije in dodane vrednosti, in sicer v tem, kako otroke naučiti reči ne.

Tudi Tanja Komadina je tokrat prvič delala pri lutkovni predstavi. Že v stripu zasnovane like je prenesla na oder, pri čemer pa je, kot pravi, poskušala doseči, da gledalec mestoma doživi občutek, kot da gleda na odru list papirja oz. da je čim bolj ploskovito. Dvodimenzionalni občutek pri predstavi poskušajo ustvarjalci doseči tudi z maskami, ki jih nosijo igralci. Pri ustvarjanju likovne predstave je med drugim sodelovala še Hana Repše z video animacijo, avtor glasbe je Drago Ivanuša.

Igralci v predstavi so Miha Bezeljak, Marko Ujc, Alenka Cilenšek in Barbara Jamšek, ki je dejala, da je predstava polna izzivov za igralce in animatorje, saj se tekom predstave menjuje veliko različnih lutkovnih tehnik, s čimer se srečujejo le redko.

Pred četrtkovo premiero bodo v gledališču odprli še dve razstavi. Eno je razstava o projektu Cankar v stripu založbe Škrateljc, druga pa izbor kipcev Janeza Boljke.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/moj-lajf-se-seli-med-lutke