Matička za najboljšo ljubiteljsko gledališko predstavo je prejel Petelinji zajtrk

Avtor: JSKD

V soboto, 29. septembra, se je v Postojni končalo 57. Linhartovo srečanje, ki je postreglo z najboljšimi ljubiteljskimi predstavami gledališke sezone 2017/2018.


Petelinji zajtrk / Foto: Arhiv GTČ in ŠGL, Aleš Košir

Matička za najboljšo predstavo je komisija podelila Petelinjemu zajtrku Ferija Lainščka, ki sta ga skupaj izvedla Šentjakobsko gledališče in Gledališče Toneta Čufarja Jesenice. Za žensko vlogo si je matička priigrala Maša Kavčič, za moško vlogo pa sta bila podeljena dva. Dobila sta ga Damijan Perne in Jure Rajšp, ki je pravzaprav odigral kar štiri vloge v dveh predstavah.

Na srečanju, ki ga je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z občino Postojna, se je v treh dneh zvrstilo sedem predstav v tekmovalnem in dve v spremljevalnem programu. Poleg številnega občinstva, ki je dodobra napolnilo dvorano na prav vseh predstavah, je program spremljala tudi strokovna žirija, ki so jo sestavljali igralca Teja Glažar (predsednica) in Renato Jenček ter igralec in dramaturg Anže Virant. Za prestižne matičke se je potegovalo sedem predstav, ki jih je že državni selektor Damjan Trbovc ocenil zelo visoko, saj bi po njegovem mnenju z njimi zlahka sestavili izvrsten abonma, ki bi ga sam priporočil vsakomur:

•    Matjaž Zupančič: GOLI PIANIST ALI MALA NOČNA MUZIKA (KD Loški oder Škofja Loka)
•    Jera Ivanc: PREVARE (Teater JJ, KD Janez Jalen, Notranje Gorice)
•    Lewis Caroll: ALICA (KUD Franc Kotar Trzin)
•    David Harrower: KOS (KUD Fofité, Medvode)
•    Franc Feri Lainšček: PETELINJI ZAJTRK (Šentjakobsko gledališče Ljubljana in Gledališče Toneta Čufarja Jesenice)
•    Rok Sanda: SKINER (Društvo Mali Petelin, Mali Kamen)
•    Maja Gal Štromar: NORCI (Koroški deželni teater, Slovenj Gradec)

V žanrsko pisanem naboru predstav, ki so se sprehodile od satire, commedie dell’arte, realizma, absurda in kabareta, je komisija izluščila najbolj žlahtne.

Obrazložitve:

MATIČEK ZA NAJBOLJŠO PREDSTAVO V CELOTI: Franc Feri Lainšček: Petelinji zajtrk, Šentjakobsko gledališče in Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

"Prenesti filmsko zgodbo na odrske deske je težko. Sploh, če gre za gledališko priredbo enega najuspešnejših slovenskih filmov. Vendar predstava Petelinji zajtrk ni iskala vzporednic s svojim filmskim predhodnikom, temveč je našla svoj edinstven gledališki izraz. In to zelo uspešno. Celotna ekipa je svoje delo opravila izvrstno. Premišljena režija je igralcem omogočila, da so našli nove, svoje vloge, ki so jih odigrali odlično. Nevsiljivo kadriranje prizorov nas je popeljalo na različna prizorišča, ki jih je dopolnjevala odlična scenografija. Predstav deluje kot odlična celota, ob kateri gledalci pozabimo, da smo jo sploh že poznali iz filmskega platna."

MATIČEK ZA MOŠKO VLOGO: Damijan Perne za vlogo Lojza v predstavi Petelinji zajtrk, Šentjakobsko gledališče in Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

"Ene najtežjih vlog so tiste, ki so pri gledalcih že zapisane nekomu drugemu. Prepogosto se zgodi, da jih nehote primerjamo s svojimi predhodniki. Toda pri vlogi Lojza, ki jo je ustvaril Damijan Perne, se vsakršna primerjava konča že v uvodnih minutah predstave. Perne je ustvaril izjemno in samosvojo vlogo, v katere iskrenost ne podvomimo niti za sekundo. "

MATIČEK ZA MOŠKO VLOGO: Jure Rajšp za vlogi Gianluigija Buffona Trapatonija in Maria Ballotelija v predstavi Prevare, KD Janez Jalen in za vlogi Lovrota in Deimosa v predstavi Skiner, Mali kamen.

"Jure Rajšp po eni strani navdušuje s svojo mladostno energijo, po drugi pa z resnostjo in natančnostjo, s katero oblikuje vloge. Videli smo ga lahko v dveh predstavah in kar štirih različnih vlogah, ki si težko ne bi bile bolj različne. Toda Jure Rajšp je vsako izdelal do potankosti, lahkotno preskakoval iz ene v drugo in z njimi živel skozi celotno predstavo."

MATIČEK ZA ŽENSKO VLOGO: Maša Kavčič za vlogo UNE, v predstavi KOS, KUD Fofite Medvode

"Maša Kavčič se je izjemno spopadla z zahtevno vlogo zdaj že odrasle Une, ki s seboj nosi ogromno travmo iz otroštva. Zbranost in resnost njene odrske persone ne popusti niti za hip. Skozi celotno uprizoritev dvojnost njenih občutij ustvarja napetost, ki gledalca drži v šahu do konca. "

POSEBNA PRIZNANJA: Posebno priznanje žirije za celostni koncept predstave Alica, KUD Franc Kotar Trzin

"Predstava Alica navdušuje z odličnim prepletanjem vseh odrskih prvin – kostumografije, giba, petja, in seveda natančne igre vseh igralcev. "

POSEBNA PRIZNANJA: Posebno priznanje žirije za sodoben družbeno kritičen pristop v predstavi Norci, Koroški deželni teater Slovenj Gradec

"Ne samo v ljubiteljskem, tudi v profesionalnem gledališču je politična satira odmaknjena na stranski tir. Zato smo vedno veseli kvalitetne, družbeno-kritične predstave. Hvala, ker niste igrali Partljiča!"

POSEBNA PRIZNANJA: Posebno priznanje žirije za izjemen umetniški dosežek v predstavi KOS, KUD Fofite Medvode

"Predstava Kos navdušuje tako iz izbiro tematike kot s kvaliteto izvedbe. Težka tematika, s katero so se spopadli ustvarjalci predstave je nekaj, kar pogosto pogrešamo v gledališču. "

***

Kot je povedala predsednica žirije Teja Glažar, se je državnemu selektorju Damjanu Trbovcu posrečil zanimiv izbor predstav: »Videli smo žanrsko raznolike predstave na izredno visokem nivoju. Komisija je imela težko delo. Nagrad je namreč vsako leto premalo.«

57. Linhartovo srečanje je znova potrdilo visoko kakovost ljubiteljskega gledališča, pa ne le s podeljenimi nagradami, temveč tudi z odličnim obiskom in toplim sprejemom, ki so ga bili deležni ljubiteljski gledališčniki s strani publike.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/maticka-za-najboljso-ljubiteljsko-gledalisko-predstavo-je-prejel-petelinji-zajtrk