Vrhunci spremljevalnega programa 53. FBS

Avtor: FBS

Le še trije tedni nas ločijo od začetka 53. Festivala Borštnikovo srečanje, ki se letos pričenja že 15. oktobra in traja do 28. oktobra, ko se sklene z novo predstavo Pippa Delbona La Gioia (Radost) in s slavnostno podelitvijo festivalskih nagrad.


La Gioia / Radost / Foto: Luca Del Pia

Festival s prenovljenim programom bo pod novim umetniškim vodstvom ponudil izbor slovenskih in tujih gledaliških predstav v tekmovalnem in spremljevalnem programu, usposabljanje za pedagoške delavce in profesionalce, mednarodno študentsko platformo, niz strokovnih dogodkov, posvečenih refleksiji aktualnih gledaliških pojavov, glasbena dogodka, razstave, pogovore o predstavah in številne druge dogodke, ki bodo bogatili mariborsko kulturno življenje v drugi polovici meseca oktobra.

Uvod v 53. FBS: pogovora s festivalskima nagrajencema Primožem Ekartom in Sašo Pavček

V prihodnjih dneh se bosta odvila uvodna dogodka, ki ju pripravljajo v sodelovanju z medijsko hišo Večer. 27. septembra 2018 ob 18. uri bo v medetaži SNG Maribor, ki jo vzpostavljajo kot novo festivalsko prizorišče, pogovor s Primožem Ekartom, režiserjem predstave Nemoč, ki je na 52. Borštnikovem srečanju prejela nagrado za najboljšo uprizoritev, nekaj dni kasneje, 4. oktobra 2018, pa bo na istem kraju ob isti uri potekal še pogovor z lansko dobitnico Borštnikovega prstana, igralko Sašo Pavček. Z gostoma se bo pogovarjala novinarka in nekdanja selektorica festivala Petra Vidali. Ob tej priložnosti bodo predstavili tudi novo festivalsko knjižno izdajo, posvečeno prejemnicam in prejemnikom Borštnikovega prstana.

Festival umešča slovensko gledališko ustvarjalnost v mednarodni prostor, slovenskemu občinstvu pa ponuja izbrane tuje predstave v sklopu mednarodnega programa. Letos festival gosti večkrat nagrajeno (Gavellovi večeri, Nagrada hrvaškega gledališča, Nagrada Marul itd.) uspešnico Črna mati zemla, tenkočutno dramatizacijo romana Kristiana Novaka, ki govori o krivdi in odpuščanju, o smrtih in legendah, o nezavednem in strahovih, o potlačenih travmatičnih dogodkih in poskusih življenja z njimi v krajih, kjer ljudje veliko preklinjajo in pošiljajo tegobe »v črno mater zemlo«.

V hrvaško-makedonskem gledališkem projektu Zapiski blazneža, nastalem po istoimenski Gogoljevi kratki zgodbi, se bo festivalskemu občinstvu predstavil sijajen hrvaški igralec Ozren Grabarić, ki je bogati beri nagrad za igralsko ustvarjalnost septembra letos dodal še nagrado za najboljšega igralca na gledališkem festivalu Viminacium Fest.

Osrednji tuji gost bo mednarodno uveljavljen italijanski režiser in igralec Pippo Delbono, ki se bo s skupino Compagnia Pippo Delbono na FBS predstavil s predstavama Vangelo (Evangelij) in La Gioia (Radost). V mednarodno odmevni uprizoritvi Vangelo Delbono raziskuje sodobni pomen Kristusovega izročila, ki se zdi v času vzpostavljanja novih zidov, rasizma in ksenofobije boleče aktualno. Tok osupljivih podob, glasbe in čustev se na odru prepleta z osebnimi spomini igralcev in plesalcev, katerih življenja so globoko zaznamovali travmatični dogodki krute vojne in iskanje zatočišča na stari celini. Predstava je ganljiva oda ljubezni, ki zadene v srž današnjega časa. Letošnja novost, La Gioia, je predstava v nastajanju, delo v gibanju. Vsebinsko črpa iz Tolstojeve Smrti Ivana Iljiča, v kateri se glavni lik v zadnjih dneh svojega obstoja pomiri z najbolj žalostnimi trenutki svojega življenja. La Gioia je študija poti do radosti, alegorični in fizični ples, ki ga spremlja avtorjev hipnotični glas. Delbono popelje publiko skozi poetično potovanje od norosti do osvoboditve, od bolečine, teme in osebnih bitk do najglobljega dela naše biti, spokojnega srečanja s koncem življenja, iz katerega vznika občutenje radosti. Pippo Delbono je mednarodno uveljavljen gledališki ustvarjalec in prejemnik številnih nagrad, ki s skupino redno gostuje na večjih gledaliških festivalih po vsem svetu. Njegovo gostovanje v Sloveniji zagotovo predstavlja letošnji vrhunec mednarodnega gledališča pri nas.

Ob predstavah, uvrščenih v tekmovalni in mednarodni del programa, festival ponuja tudi izbor žanrsko raznovrstnih uprizoritev v slovenskem delu spremljevalnega programa. Slavnostno odprtje prinaša veliko gledališko koprodukcijo Pohujšanje v dolini šentflorjanski, sodoben in vznemirljiv pogled na Cankarjevo klasiko v režiji Eduarda Milerja, mednarodno koprodukcijo Zasledovalci sreče, ki se giblje na meji med dramskim gledališčem, plesom in performansom in je uspešno gostovala na številnih tujih odrih, gledališko-glasbeno uspešnico SNG Drama Ljubljana Prekleti kadilci, nastalo po besedilu Svetlane Makarovič, ob teh pa še nekaj sijajnih gledaliških projektov, kot so Kons:o:vel, 365 padcev, Firebird in PopParty.

Predprodaja vstopnic traja samo še do 30. septembra 2018. Vstopnice so na voljo pri blagajni SNG Maribor, na www.borstnikovo.si, preko mobilne aplikacije 53. FBS in povezav v Facebook dogodkih in v Informacijskem središču Cankarjevega doma Ljubljana.

Vabljeni k načrtovanju festivalskih obiskov!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vrhunci-spremljevalnega-programa-53-fbs