Vrhunci 53. Festivala Borštnikovo srečanje

Avtor: FBS

V pripravah na 53. Festival Borštnikovo srečanje, ki se letos pričenja že v ponedeljek, 15. oktobra 2018, vam posredujemo informacije, ki dodatno osvetljujejo letošnje festivalsko dogajanje.


53. Festival Borštnikovo srečanje

V prihodnjih dneh bo festival skupaj z medijsko hišo Večer izvedel dva uvodna dogodka, ki sodita v sklop letos razširjenih festivalskih dejavnosti. 27. septembra 2018 ob 18. uri bo v medetaži SNG Maribor, ki jo festival vzpostavlja kot novo festivalsko prizorišče, pogovor s Primožem Ekartom, režiserjem predstave Nemoč, ki je na 52. Borštnikovem srečanju prejela nagrado za najboljšo uprizoritev, nekaj dni kasneje, 4. oktobra 2018, pa bo na istem kraju ob isti uri potekal še pogovor z lansko dobitnico Borštnikovega prstana, igralko Sašo Pavček. Z gostoma se bo pogovarjala novinarka in nekdanja selektorica festivala Petra Vidali. Ob tej priložnosti bo potekala tudi predstavitev nove festivalske knjižne izdaje, posvečene prejemnicam in prejemnikom
Borštnikovega prstana.

53. Festival Borštnikovo srečanje se pričenja z novima programskima sklopoma Mlado gledališče in Študentsko gledališče. Prvi je posvečen razvoju novih občinstev in vzpostavlja prostor za prožne in inovativne gledališke prakse v povezavi z vzgojo in izobraževanjem, sklop Študentsko gledališče pa je oblikovan kot mednarodna platforma za povezovanje tujih gledaliških šol in slovenske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Sklopa bosta ponudila skrbno izbrane gledališke predstave in produkcije, delavnice in posvete, hkrati pa bosta omogočala mreženje, povezovanje, izmenjavo izkušenj in primerjavo praks.

Festival umešča slovensko gledališko ustvarjalnost v mednarodni prostor, slovenskemu občinstvu pa ponuja izbrane tuje predstave v sklopu mednarodnega programa. Letos festival gosti večkrat nagrajeno (Gavellovi večeri, Nagrada hrvaškega gledališča, Nagrada Marul itd.) uspešnico Črna mati zemla, tenkočutno dramatizacijo romana Kristiana Novaka, ki govori o krivdi in odpuščanju, o smrtih in legendah, o nezavednem in strahovih, o potlačenih travmatičnih dogodkih in poskusih življenja z njimi v krajih, kjer ljudje veliko preklinjajo in pošiljajo tegobe »v črno mater zemlo«. Predstava v produkciji Zagrebškega gledališča mladih in v izvrstni režiji Dore Ruždjak Podolski spregovori tudi o naši nezmožnosti soočanja s socialno nepravičnostjo, ki se skriva za navidezno idiličnimi situacijami.

V hrvaško-makedonskem gledališkem projektu Zapiski blazneža, nastalem po istoimenski Gogoljevi kratki zgodbi, se bo festivalskemu občinstvu predstavil sijajen hrvaški igralec Ozren Grabarić, ki je bogati beri nagrad za igralsko ustvarjalnost septembra letos dodal še nagrado za najboljšega igralca na gledališkem festivalu Viminacium Fest. Gogoljeva literarna predloga velja za enega prvih podrobnejših zapisov o shizofreniji, še preden ji je ime podelila medicina, in preizprašuje svet, v katerem si posameznik prizadeva osmisliti svojo identiteto in družbeni status. V psihadelični monodrami režiser in skladatelj Marjan Nećak prižene protagonista na rob norosti, le korak od brezna, iz katerega ni vrnitve.

Osrednji tuji gost bo mednarodno uveljavljen italijanski režiser in igralec Pippo Delbono, ki se bo s skupino Compagnia Pippo Delbono na FBS predstavil s predstavama Vangelo (Evangelij) in La Gioia (Radost). V mednarodno odmevni uprizoritvi Vangelo Delbono raziskuje sodobni pomen Kristusovega izročila, ki se zdi v času vzpostavljanja novih zidov, rasizma in ksenofobije boleče aktualno. Tok osupljivih podob, glasbe in čustev se na odru prepleta z osebnimi spomini igralcev in plesalcev, katerih življenja so globoko zaznamovali travmatični dogodki krute vojne in iskanje zatočišča na stari celini. Predstava je ganljiva oda ljubezni, ki zadene v srž današnjega časa. Letošnja novost, La Gioia, je predstava v nastajanju, delo v gibanju. Vsebinsko črpa iz Tolstojeve Smrti Ivana Iljiča, v kateri se glavni lik v zadnjih dneh svojega obstoja pomiri z najbolj žalostnimi trenutki svojega življenja. La Gioia je študija poti do radosti, alegorični in fizični ples, ki ga spremlja avtorjev hipnotični glas. Delbono popelje publiko skozi poetično potovanje od norosti do osvoboditve, od bolečine, teme in osebnih bitk do najglobljega dela naše biti, spokojnega srečanja s koncem življenja, iz katerega vznika občutenje radosti. Pippo Delbono je mednarodno uveljavljen gledališki ustvarjalec in prejemnik številnih nagrad, ki s skupino redno gostuje na večjih gledaliških festivalih po vsem svetu. Njegovo gostovanje v Sloveniji zagotovo predstavlja letošnji vrhunec mednarodnega gledališča pri nas.

Ob predstavah, uvrščenih v tekmovalni in mednarodni del programa, se ponuja tudi izbor vznemirljivih uprizoritev v spremljevalnem programu. Slavnostno odprtje festivala prinaša veliko gledališko koprodukcijo Pohujšanje v dolini šentflorjanski, sodoben in vznemirljiv pogled na Cankarjevo klasiko v režiji Eduarda Milerja, mednarodno koprodukcijo Zasledovalci sreče, ki se giblje na meji med dramskim gledališčem, plesom in performansom in je uspešno gostovala na številnih tujih odrih, gledališko-glasbeno uspešnico SNG Drama Ljubljana Prekleti kadilci, nastalo po besedilu Svetlane Makarovič, ob teh pa še nekaj sijajnih gledaliških projektov, kot so Kons:o:vel, 365 padcev, Firebird in PopParty.

Dodatni program ponuja dva vrhunska glasbena dogodka: intimni večer glasbe in poezije z vsestransko gledališko umetnico Nano Milčinski, ki je svojo glasbeno pot posvetila svojemu legendarnemu dedku, Franu Milčinskemu - Ježku, in koncert zasedbe Mascara Quartet, mojstrov fada in tanga, ki bodo publiko popeljali na čustveno glasbeno potovanje po ulicah Lizbone in Buenos Airesa.

Festival posebno pozornost posveča refleksiji in razvoju stroke, zato v letošnjem letu s številnimi soorganizatorji pripravlja več dogodkov. V sodelovanju z ZRC SAZU in Univerzitetno knjižnico Maribor bo izvedeno znanstveno srečanje Osebnosti slovenskega gledališča, s slovenskim in nemškim centrom Mednarodnega gledališkega inštituta (International Theatre Institute ITI) simpozij ob 70. obletnici ITI z naslovom Izzivi umetniške svobode, z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije okrogla miza Kje smo in kam gremo?, v sodelovanju z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije se bo odvil simpozij Politike umetniškega vodenja v slovenskih gledališčih, v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana pa okrogla miza Pozicije moči v sodobnem gledališču. V sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom, Knjižnico Mestnega gledališča ljubljanskega, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, Založbo Maska in Emanatom pripravlja knjižni dan, namenjen predstavitvam knjig, sejmu in drugim vsebinam s področja strokovne literature.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/informacije-o-festivalskem-dogajanju-53-festivala-borstnikovo-srecanje-za-urednike-in-novinarje