Z Mojstrom in Margareto odprtje festivala Lutke 2018

Avtor: STA

Z nocojšnjo uprizoritvijo intermedialnega omnibusa Mojster in Margareta po motivih romana Mihaila Bulgakova se bo v organizaciji Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) začel 14. bienalni mednarodni festival sodobne lutkovne umetnosti Lutke 2018. Na festivalu se bo do nedelje zvrstilo več kot 20 lutkovnih predstav različnih gledališč.


Svojo slavo sem podedoval po Rostamu / Foto: Arhiv Compagnie selon l'heure

Intermedialni omnibus Mojster in Margareta, ki je bil v LGL premierno uprizorjen 1. junija, združuje interaktivno potovanje, vizualne instalacije, gledališče objekta Vražji triptih režiserja Matije Solceta, ki vsebinsko povzema predvsem prvi del enega najprepoznavnejših ruskih romanov 20. stoletja, in gledališki evangelij Margareta režiserke Mirjane Medojević.

Kot so sporočili iz LGL, bodo v uvodnem delu uprizoritve poleg igralcev in igralk LGL sodelovali še Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, Partizanski pevski zbor in tokrat tudi Policijski orkester, ki tako kot LGL letos praznuje 70-letnico delovanja.

Do 16. septembra se bo v LGL, v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana in na Ljubljanskem gradu zvrstilo prek 20 lutkovnih predstav različnih lutkovnih gledališč oz. ustvarjalcev iz Francije, Izraela, Finske, Španije, Irana, Rusije, Belgije, Nemčije, Češke in Slovenije.

Program lutkovnega festivala po navedbah LGL "odraža refleksijo sodobnega časa, ki se s satiričnimi, poetičnimi in včasih absurdnimi komentarji odziva na aktualna družbena vprašanja". Program prinaša prerez lutkovnih iskanj in prebojnih novosti mednarodnega sodobnega lutkovnega gledališča. Obenem se ukvarja z raziskovanjem materije, vizualij, podob in telesa, ki animirana vse pogosteje segajo daleč onkraj tradicionalnega dojemanja žanra in prehajajo v polje plesnega in fizičnega gledališča, z razvojem sodobne tehnologije pa tudi v prostor intermedijske in vizualne kulture.

Svetovno premiero bo na festivalu doživela plesno-lutkovna predstava Na mirujoči točki vrtečega se sveta francoskega režiserja Renuada Herbina, nastala v koprodukciji LGL s TJP - Centre Dramatique National d'Alsace iz Strasbourga. Herbin tudi v najnovejšem vizualno-koreografskem projektu v ospredje postavlja marioneto v odnosu do telesa oz. giba ter preizprašuje sfere bivanja posameznika in množice. Režiser je slovenskemu občinstvu poznan po koprodukcijski predstavi LGL Misterij sove, ki je prav tako uvrščena v program festivala.

Posebej so v LGL izpostavili tudi lutkovni balet Svojo slavo sem podedoval po Rostamu v izvedbi iransko-francoske skupine Compagnie selon l'heure, ki vzpostavlja nenavaden dialog med človekom in lutko, multimedijsko vizionarsko predstavo Ptičica katalonske skupine Senor Serrano, ki postavlja Hitchcockov film Ptiči v nov kontekst, in finsko predstavo Nevidne dežele z zgodbo o ljudeh, ki morajo zapustiti svoje domove in rešiti svojo kožo.

Ob robu festivala bo potekal obsežen spremljevalni program z ustvarjalnimi delavnicami, vodenimi ogledi lutkovnega muzeja in gledališča, koncerti in strokovnim omizjem, ki bo pod drobnogled postavilo sodobne lutkovne pristope v povezavi z digitalno umetnostjo.

Finski vizualni umetnik Kalle Nio bo vodil štiridnevno strokovno delavnico Gibljiva slika, na kateri bo predstavil različne načine uporabe video projekcij in udeležence seznanil z osnovnim znanjem o ustreznih digitalnih orodjih ter variacijah njihove gledališke uporabnosti. Mladim pa bo medtem na voljo delavnica Gibljiva svetloba, na kateri bodo pod vodstvom Polone Černe in Nicolasa Adriena Houttemana izdelovali mini svetlobne objekte ter se seznanjali z osnovami elektronike in robotike.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-mojstrom-in-margareto-odprtje-festivala-lutke-2018