Koprsko gledališče v novi sezoni s petimi predstavami

Avtor: STA

Gledališče Koper bo v novi sezoni uprizorilo pet predstav ter ob tem ponudilo še gostovanja slovenskih in tujih gledališč. Po besedah direktorice gledališča Katje Pegan bodo na voljo zelo raznovrstne uprizoritve. Prva premiera bo na sporedu konec oktobra, to bo koprodukcija Ventilator po motivih Carla Goldonija.


Katja Pegan / Foto: Radovan Čok

Glasbena komedija Ventilator po motivih Goldonijeve Pahljače in v režiji Jaka Ivanca bo prva uprizoritev v okviru večernih abonmajev, nastala pa je v koprodukciji z Novosadskim gledališčem. Nato se bo v okviru abonmajev zvrstila še koprodukcija koprskega in ptujskega gledališča Kraljica mati Manlia Santanellija v režiji Damirja Zlatarja Freya, ki je sicer ne prištevajo med letošnje premiere, saj je krstno izvedbo doživela že konec lanske sezone.

Na sporedu sta še dve produkciji koprskega gledališča, in sicer komedija Alana Ayckbourna Norčije v spalnicah pod režisersko taktirko Katje Pegan ter prva slovenska uprizoritev komorne predstave Deklice ne bi smele igrati nogometa izpod peresa Marte Buchaca v režiji Daniela Daya Škufce. Na ogled bo tudi Teror Ferdinanda von Schiracha v režiji Eduarda Millerja in v produkciji Prešernovega gledališča iz Kranja.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudarila Katja Pegan, so omenjeni teksti "izredno zanimivi in raznovrstni". Z Goldonijem, ki so ga v Kopru že vzeli za svojega, nadaljujejo tradicijo uprizoritev besedil iz sosednje, italijanske dramaturgije. Freyeva Kraljica mati je že prejela vrsto nagrad, Ayckbournovo delo pa predstavlja "pravo komedijo". Predstavo španske avtorice Marte Buchaca bodo igrali na Mali sceni, kjer komorne predstave "izredno lepo živijo". Posebnost drame Teror pa je ta, da gledalci sami povedo, kakšen naj bo zaključek predstave, je povzela direktorica gledališča.

V okviru večernih abonmajev bodo abonenti lahko izbrali še dve od štirih predstav, ki jih bodo uprizorila gostujoča slovenska gledališča. To so Realisti Jureta Karasa v režiji Tijane Zinajić, Onjegin Nebojše Pop-Tasića in režiserke Yulie Roschine, Vrh ledene gore Antonia Tabaresa v režiji Mojce Madon ter avtorski projekt Stenica v režiji Jerneja Lorencija.

Poleg večernih abonmajev za odrasle Gledališče Koper ponuja tudi dijaški abonma, kjer zadnja leta beležijo polno zasedene dvorane, ter abonma Brezmejni, v okviru katerega bodo imeli pet gostovanj tujih gledališč, in sicer iz Hrvaške, Srbije, BiH in Italije.

Koprčani se lahko pohvalijo še z dvema otroškima abonmajema. V njihovem okviru bodo uprizorili baletno pravljico Peter in Volk Sergeja Prokofjeva, koprodukcijo z Opero in Baletom SNG Maribor v režiji Katje Pegan, ter kulturno-zgodovinski kviz Lepo je biti Koprčan, ki ga je za prav za koprsko gledališče režirala Renata Vidič.

Članica ansambla Gledališča Koper in gledališka pedagoginja Vanja Korenč je ob tem izpostavila, da mladim poleg omenjenih predstav ponujajo še razne delavnice in druge učne vsebine. Konec meseca pa bodo spet zagnali tradicionalni festival gledaliških predstav za "mularijo" Pri svetilniku.

Vpis v abonmaje se je začel danes.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/koprsko-gledalisce-v-novi-sezoni-s-petimi-predstavami