Ljubljanska Drama odstira prve repertoarne tančice Intime 2018/19

Avtor: SNG Drama Ljubljana

Septembra se v SNG Drama Ljubljana začenja gledališka sezona 2018/19, poimenovana Intima – vpis abonmajev bo potekal do oktobra pri blagajni Drame.


Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Pred nami je nova gledališka sezona, ki bo bogata z uprizoritvami in spremljevalnim dogajanjem, rdeča nit repertoarja pa bosta posameznik in njegovo intimno doživljanje sveta. Na to, v kakšnega človeka se razvijemo, kako razmišljamo in delujemo, pomembno vpliva družina. Ko govorimo o družini, ne moremo mimo žensk, te bodo tako odigrale pomembno vlogo tudi v Intimi. Igralke, ki napovedujejo posamezne uprizoritve in ki bodo v teh uprizoritvah tudi igrale, so Silva Čušin, Barbara Cerar, Maruša Majer, Polona Vetrih, Tina Vrbnjak, Nina Valič, Polona Juh, Pia Zemljič, Nataša Barbara Gračner, Maša Derganc in Nina Ivanišin. Prva bo na velikem odru premierno uprizorjena drama nemške avtorice Dee Loher Tatovi v režiji Ivane Djilas, v Mali drami pa bo v koprodukciji z Moving Music Theatrom odprla sezono sodobna dramska opera Marjana Nečaka in Maje Hrgović Deklica s strunami; Marjan Nečak uprizoritev tudi režira.

Uprizoritve v sezoni Intima 2018/19

Na velikem odru si bomo ogledali šest novih uprizoritev, v Mali Drami pet, dve bosta nastali na levem odru, ena pa bo zaživela celo na spletu. Sezono bo v soboto, 22. septembra, ob 20.00 na velikem odru odprla prva slovenska uprizoritev vrhunske sodobne nemške drame Dee Loher Tatovi v režiji Ivane Djilas. Dvanajst dramskih oseb, ki si v različnih kombinacijah in odnosih prekrižajo pot, igrajo Jurij Zrnec, Nina Valič, Aleš Valič, Rok Vihar, Vanja Plut, Bojan Emeršič, Saša Pavček, Gregor Baković, Eva Jesenovec, Saša Mihelčič, Boris Mihalj in Silva Čušin. Na velikem odru se bo v sezoni zvrstilo še pet uprizoritev. Premiera avtorske uprizoritve Emilia Galotti po istoimenski drami Gottholda Ephraima Lessinga v režiji Igorja Vuka Torbice bo v soboto, 6. oktobra. Decembrska premiera bo krstna uprizoritev drame V imenu matere, ki jo je za Dramo napisal Ivo Svetina, režiral pa jo bo Ivica Buljan. Prva uprizoritev v novem koledarskem letu bo Ivanov Antona Pavloviča Čehova v režiji Aleksandra Popovskega. Februarja prihaja na oder Ali, prva slovenska uprizoritev priredbe po znamenitem filmu Rainerja Wernerja Fassbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali, avtorja Milana Markovića Matthisa in režiserja Sebastijana Horvata. Zadnja premiera velikega odra bo večplastna komedija Heinricha von Kleista Razbiti vrč v režiji Vita Tauferja.
Dogajanje v Mali drami bo v petek, 28. septembra, ob 20.00 premierno odprla Deklica s strunami, intimna drama o violinistki, ki potuje z vlakom po Evropi. V dramski operi režiserja Marjana Nečaka in Maje Hrgović igrata Barbara Cerar in Uroš Fürst. V petek, 19. oktobra, sledi premiera avtobiografske odrske izpovedi Polone Vetrih Ne pozabite na rože v režiji Ivane Djilas. Decembra bo na sporedu prva slovenska uprizoritev igre Stephna Karama Ljudje v režiji Nine Šorak. Krstno uprizoritev za Dramo napisanega novega dramskega besedila Nebojše Pop-Tasića Bedenje bo februarja režiral Mare Bulc. Program Male drame 2018/19 bo sklenila uprizoritev drame sodobnega britanskega avtorja Duncana Macmillana Pljuča v režiji Žige Divjaka.

V okviru Drama Laboratorija bo avtor projekta Študije bananinega olupka igralec Nik Škrlec vso sezono z etidami, intervjuji in dogodki na spletni platformi raziskoval komedijo in komično. Krstna uprizoritev Diracov akord (Matematično-fizikalni croquis) avtorja in režiserja Mateja Filipčiča bo v koprodukciji z Umetniškim društvom Osum predstavljena 24. oktobra. Kmalu zatem, 2. novembra, sledi krstna uprizoritev avtorskega projekta O čem govorimo, ko govorimo o ljubezni v režiji Maše Pelko in v sodelovanju s študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.

Druge prireditve, ki jih pripravljajo v SNG Drama Ljubljana

Prvič bodo tudi nedeljski koncerti iz cikla Drama Akustika sledili temi sezone, zato lahko letos pričakujemo intimne zgodbe popularnih slovenskih skupin, ki nas bodo nagovorile v diskretnosti gledališke akustike. Cikel enajstih koncertov se začne oktobra z Izključenimi Avtomobili, istega meseca bodo Nuška Drašček, Žiga Brank, Petar Milić in Igor Velše predstavili Glasbeni svet Sherlocka Holmesa. Novembra bo Bojan Gorišek nastopil s koncertom Philip Glass Etudes Book II, Vasko Atanasovski pa je svoj koncert naslovil Melem. Kot se spodobi za najbolj veseli mesec v letu, bodo decembra kar trije koncerti. Prvi bo s koncertom Sonce in sončice nastopil Tomaž Grom, sledila bo ljubljenka občinstva Severa Gjurin z bratom Galom Gjurinom, koncert Poezija pa pripravlja skupina Bossa de Novo. Januarja pričakujemo koncert Igorja Lumperta in Miklavža Komelja Innertextures & Arthur Rimbaud. Poln strasti bo februarski koncert skupine Tango Story z gostoma Andrejo Podlogar in Blažem Bertoncljem, marca pa sledi nastop Marka Hatlaka & FUNtanga. Cikel Drama Akustike 2018/19 bo sklenila udarna glasbena skupina Mi2.

Prireditve Družabno Družbeno se bodo začele s predavanjem dr. Svetlane Slapšak v sredo, 19. septembra, ob 18.00 v Mali drami. Predavanje Mit o čisti ženski se bo dotaknilo oktobrske premiere avtorskega projekta na temelju Lessingove Emilie Galotti. V oktobru bo gostja Družabno Družbeno dr. Vesna Vuk Godina. Program pa bomo tudi v  nadaljevanju sezone nizali z zanimivimi temami in vedno novimi sogovorniki. Literarne teme bomo v družbi avtorjev in kritikov obdelovali z založbo Beletrina na Literarnih potovanjih z Beletrino.

Pestro dogajanje bo že tradicionalno sklenil Drama Festival, na katerem se bodo konec maja 2019 predstavile uprizoritve od blizu in malo manj blizu.

Vse, ki bi radi odkrivali intimne svetove nove sezone, vabimo k jesenskemu vpisu abonmaja. Ta poteka še do 14. septembra, za dijake do 21. septembra, ter za študente od 1. do 4. oktobra za dosedanje abonente ter od 5. do 16. oktobra za nove abonente. Vpis poteka vsak delavnik med 10.00 in 13.00 ter med 14.00 in 18.00 pri blagajni gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-odstira-prve-repertoarne-tancice-intime-2018-19