Prešernovo gledališče z otroško predstavo vstopa v novo sezono

Avtor: STA

S premiero otroške predstave Kdo je napravil Vidku srajčico se danes začenja nova gledališka sezona v Prešernovem gledališču Kranj. Ob vstopu v novo sezono v soboto kranjski gledališčniki pripravljajo še prireditev Prešerno s prešernovci, na kateri bodo obiskovalci lahko izvedeli podrobnosti letošnjega repertoarja.


Foto: Nada Žgank

Predstavo Kdo je napravil Vidku srajčico so v Prešernovem gledališču predpremierno izvedli že konec junija, drevi ob 18. uri pa bo na vrsti še premiera. Besedilo je po navdihu kultne Levstikove pripovedke izpred 140 let napisal letošnji Prešernov nagrajenec Boris A. Novak, predstavo z glasbo in petjem pa je režirala Katja Pegan.

Predstava je klasična in obenem sodobna zgodba, ki poudarja, kako pomembno je, da smo prijazni in solidarni drug z drugim, da si med seboj nesebično pomagamo in da moramo biti srčni do živali, rastlin, pa tudi do nežive narave. Predstava spodbuja razmišljanje o velikih vprašanjih, ki tarejo vsakogar, in uči, kako spregovoriti z najmlajšimi ter jim pojasniti, katere so največje vrednote.

V predstavi nastopa skoraj celoten igralski ansambel Prešernovega gledališča Kranj. Blaž Setnikar v naslovni vlogi ter Peter Musevski, Vesna Jevnikar, Vesna Slapar, Darja Reichman in Aljoša Ternovšek kot Vidkovi sorojenci v predstavi ponovno poiščejo otroka v sebi. Kot mama pa nastopa uveljavljena pevka in flavtistka Tinkara Kovač.

Predstavo bodo po današnji premieri ponovili tudi v soboto dopoldan, v soboto popoldan po 17. uri pa bodo kranjski gledališčniki teater pripeljali med ljudi z novo prireditvijo Prešerno s prešernovci, za katero verjamejo, da bo postala tradicionalna. Na češnjevem vrtu Layerjeve hiše in Stolpa Škrlovec se bodo igralska ekipa in vodstvo gledališča družili z obiskovalci ter predstavili uspehe pretekle sezone in podrobnosti v repertoarju nove.

Tudi v letošnji sezoni Prešernovo gledališče nadaljuje z odpiranjem aktualnih družbenih tem, pravi umetniška vodja gledališča Marinka Poštrak. Še ta mesec bo premiero doživela slovenska krstna uprizoritev drame Davida Ivesa Venera v krznu v režiji Primoža Ekarta. Oktobra bo sledil Prerok libanonskega avtorja Kahlila Gibrana v koprodukciji z Zavodom Senzorium, Slovenskim mladinskim gledališčem Ljubljana in Slovenskim stalnim gledališčem Trst ter v režiji Barbare Pie Jenič.

Decembra bo ob stoti obletnici smrti Ivana Cankarja Prešernovo gledališče krstno uprizorilo Cankarjeve črtice, iz katerih bo režiser Žiga Divjak izdelal novo predstavo Ob zori. Zadnji tekst, ki ga bodo v novi sezoni začeli študirati kranjski gledališčniki, pa bo prva drama Thomasa Bernharda Zabava za Borisa, ki jo bo režirala srbska režiserka Snežana Trišić.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/presernovo-gledalisce-z-otrosko-predstavo-vstopa-v-novo-sezono