LGL s predstavo Misterij sove v Erfurtu

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) bo danes s predstavo Misterij sove, slovensko-francosko koprodukcijo v režiji Renauda Herbina, gostovalo na mednarodnem lutkovnem festivalu Synergura, ki bienalno poteka v nemškem Erfurtu. Na šestih prizoriščih se bo do 9. septembra zvrstilo 30 predstav in delavnic, so sporočili iz LGL.


Foto: Jaka Varmuž

Koprodukcijska predstava Misterij sove francoskega lutkovnega ustvarjalca mlajše generacije Renauda Herbina je na oder postavila miniaturne like iz predstave Sovji grad, ki jo je po besedilu Franza Poccija leta 1936 ustvaril priznani slovenski lutkar Milan Klemenčič. Gre za intermedijsko interpretacijo Sovjega gradu, ki je svetovno premiero doživela lani na mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč Charleville-Mezieres v Franciji, največjem srečanju lutkarjev na svetu.

Sodobna francoska pisateljica Celia Houdart je Poccijevo zgodbo, ki se dotika vprašanj preobrazbe, zvijač in prevare, nadgradila v duhu sodobne filozofske pripovedi. Osrednji junak je Vitez Čukolov, začaran v sovo. Človeška podoba mu bo vrnjena šele takrat, ko bo našel nekoga, ki mu bo v želji po uresničevanju želja populil vsa peresa. Naleti na prebrisanega Gašperčka Larifarija, ki si zaželi, da bi postal minister. Začarani vitez ga mora s svojimi peresi ves čas reševati iz zapletenih situacij. Vse dokler ni izpuljeno zadnje pero.

Predstava v Herbinovi režiji je nastala v koprodukciji LGL s TJP Strasbourg - Centre Dramatique National d'Alsace in je prvi del diptiha. Uprizoritev drugega dela je napovedana za letošnjo jesen na mednarodnem festivalu Lutke 2018.

Namenjena je odraslim gledalcem, ki jih postavlja pred izziv, naj na novo preverjajo svoj odnos do odra, iluzije in resničnosti. Splošno gibanje predstave prehaja iz ploske barvne podobe v večdimenzionalni prostor, od frontalnega odnosa do videnega do popolnega izkustva odrskega prostora, od polne figurativnosti lutk do izčiščene abstrakcije njihove materialnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lgl-s-predstavo-misterij-sove-v-erfurtu