Navdušeno druženje z lutkami že 29. leto

Avtor: LGMB

Mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan, ki ga je 29. leto zapored priredilo Lutkovno gledališče Maribor, je končan. Od 4. do 30. avgusta se je zvrstilo 23 predstav in 9 drugih dogodkov.


29. mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan

Gostujoče predstave iz Nizozemske, Nemčije, Italije, Hrvaške in Slovaške in zanimive slovenske lutkovne produkcije so nagovarjale gledalce vseh starosti, večina programa pa je bila namenjena najmlajšim. Poleg odličnih predstav pa je na festivalu bila priložnost za druge oblike kreativnega druženja. V Avditoriju so k igranju vso družino vabila lesena lutkovna igrala, v razstavišču Minoritske cerkve pa je bila na ogled odlična razstava Damijana Stepančiča.

Festival se je tudi tokrat povezal z Umetnostno galerijo Maribor in Art kampom, pri zaključni predstavi Leteča krava pa tudi s Festivalom Platforma/Performa, oz. Mladinskim kulturnim centrom Maribor in Plesno izbo Maribor. Festival je ponudil več delavnic, ustvarjalni in likovnih ter tedensko delavnico za otroke z zaključno produkcijo z naslovom Ropotave zgodbe.

Obisk PLP je bil zopet dober, program festivala si je ogledalo več kot 7 tisoč obiskovalcev. Večina predstav je bila na ogled v zunanjem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, a tudi v dvoranah gledališča, v Mestnem parku in v Umetnostni galeriji Maribor.

V času festivala je otroška žirija ocenjevala predstave in trem otroškim predstavam podelila najvišje število, to je  25 zlatih zvezdic: O belem mucku, ki je bil čisto črn (Lutkovno gledališče FRU-FRU, Hiša otrok in umetnosti, Claude Aveline); Ovbe, Kekec, ujma gre! (Rozinteater) in Dedek (Lutkovno gledališče Bratislava, Slovaška).

V avgustu 2019 bo v Lutkovnem gledališču Maribor jubilejni 30. Poletni lutkovni pristan. Prihajajoča izdaja bo še bogatejša, predstave pa izbrane z mislijo na bogato zgodovino festivala.

Ker si na častitljivo obletnico  festivala želijo v mariborskem lutkovnem gledališču posebej opozoriti, v sodelovanju z Društvom arhitektom Maribor razpisujejo natečaj za začasno prostorsko intervencijo, ki bo obeležila tri desetletja festivala. V gledališču pravijo, da bo tudi v prihodnje Poletni lutkovni pristan dostopen ter prijazen do obiskovalcev in lutk.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/navduseno-druzenje-z-lutkami-ze-29-leto