Nagrada Nataši Matjašec Rošker

Avtor: Drama SNG Maribor

Strokovna žirija 17. Festivala malih odrov na Reki je nagrado Veljko Maričić za najboljšo žensko vlogo, soglasno ex-equo, podelila Nataši Matjašec Rošker, za vlogo Anne v predstavi Patricka Marberja Od blizu v izvedbi Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor.


foto Damjan Švarc

Strokovna žirija: Zoja Odak, dramska igralka, Split, predsednica žirije, in člani Voja Brajović, dramski igralec, Beograd, prof. dr. Daša Drndić, književnica, Reka, Tadej Toš, dramski igralec, Maribor, in prof. dr. Elvio Baccarini, univ. prof., Reka.

Mednarodni festival malih odrov na Reki – letos je potekal od 3. do 11. maja – so ustanovili leta 1994 kot Hrvaški festival malih odrov, na katerem so se zbrale najboljše in najnaprednejše uprizoritve komornega gledališča, ki so nastale v produkciji hrvaških institucionalnih in neodvisnih gledališč. Od leta 1999 je festival v svoj glavni program vključil tudi predstave iz tujine, a še naprej ostal zvest vztrajanju na sodobnem izrazu, prvorazrednem gledališču igralca in izvedbam, ki zagotavljajo najbolj neposreden stik izvajalcev in občinstva. Enako odprt vrhunskemu mainstream gledališču in nekonvencionalnim, raziskovalnim projektom, festival posebno pozornost posveča tudi ambientalni prilagoditvi gostujočih predstav, ki se razen na odru in v atriju Hrvaškega kulturnega doma na Sušaku igrajo tudi na drugih lokacijah po mestu. Kot festival tekmovalnega značaja, kjer nagrade podeljujejo v desetih kategorijah, s konceptom izbora predstav običajno na enega ali več tematskih poudarkov in zelo živo atmosfero, posebej odlično obiskanimi pogovori po predstavah, je hitro postal eden od najprestižnejših gledaliških dogodkov v regiji. Organizator in ustanovitelj festivala sta mesto Reka in HKD teatar. Umetniški vodja je njegov ustanovitelj, igralec Nenad Šegvić, selektor Jasen Boko.

Marberjeva
Od blizu je ena najuspešnejših sodobnih dram na temo razmerij, saj se v njej na duhovito-inteligenten način prepletajo tragikomične zgodbe štirih izjemno kompleksnih karakterjev: pisatelja Dana, fotografinje Anne, zdravnika Larryja in striptizete Alice, ki jih upodabljajo Matevž Biber, Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan in Eva Kraš. V na videz banalni zgodbi o ljubezenskih in seksualnih odnosih štirih ljudi se skriva surova analiza naše družbe, ki razkriva načine, kako izkoriščamo druge, obravnava ljubosumje in moško zaverovanost vase, laži, ki jih govorimo sebi in tistim, s katerimi smo najbolj intimni.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrada-natasi-matjasec-rosker