Festival Mladi levi letos na meji med prostori osebnega in skupnega

Avtor: STA

Direktorica Bunkerja Nevenka Koprivšek je na današnji predstavitvi 21. festivala Mladi levi povedala, da bo njegovo vezno tkivo "iskanje meja med prostori osebnega in skupnega". V programu bo veliko participatornih predstav, festival pa bo po njenih besedah tudi zelo telesen. Začnejo 24. avgusta s kanadsko-slovensko koprodukcijo Ves moj seks.


Nevenka Koprivšek / Foto: Urška Boljkovac

Med drugim bodo letošnje predstave podale razmisleke o tem, kje se začne in konča svoboda oziroma na kateri točki mi kot posamezniki ali družba stopimo v polje svobode drugega, je povedala Nevenka Koprivšek. Festival se deloma spogleduje tudi s 50. obletnico revolucionarnega gibanja 68' proti vojni, za mir, svobodo in enakopravnost spolov. "Tudi v smislu, da to gibanje ni prineslo zgolj pravice do svobode, temveč tudi odgovornost do družbe in do drugih, kar nam danes morda manjka," je pojasnila.

Začetek in na nek način tudi konec 21. Mladih levov bosta zaznamovali festivalski produkciji, nastali v sodelovanju s kanadskimi oziroma portugalskimi umetniki. V predstavah so se ukvarjali s slovenskimi pripadniki dveh, včasih spregledanih generacij.

Prva je otvoritvena predstava Ves moj seks kanadskega avtorja Darrena O'Donnella, v kateri nastopajo starejši občani iz bližnjega doma za ostarele, s katerimi so po besedah režiserja posneli štiriurne pogovore, v katerih so razkrili marsikaj, od prvega poljuba do tega, kdaj so nazadnje vzeli viagro. Iz 24-urnega materiala je nastala predstava, ki bo na podlagi izkušenj nastopajočih razkrila marsikaj o naši regiji oziroma slovenski državi, je napovedal O'Donnell.

Zadnji avgustovski in nato še zadnji festivalski dan, 1. septembra, pa bo zaznamovala predstava Sprožilec sreče, ki jo podpisujeta portugalska interdisciplinarna umetnika Ana Borralho in Joao Galante, pri njej pa sta sodelovala z 12 mladimi odraslimi, ki so spregovorili o svojih strahovih in upanjih.

Kot je povedala Nevenka Koprivšek, so letos zaznali zelo močno slovensko neodvisno produkcijo, zato bodo na festivalu močno zastopane slovenske predstave. Na sporedu bosta Heroj 2.0 v izvedbi Uroša Kaurina in Vita Weisa ter Skupaj v izvedbi Leje Jurišić in Marka Mandića. "To sta dva fantastična tandema, v predstavah gredo telesno vsi do konca," je dejala. Ponovno bo mogoče ujeti tudi Prvo altruistično predstavo Marka Bulca ter Misterij sove, koprodukcijo Lutkovnega gledališča Ljubljana, nastalo po znameniti predstavi Milana Klemenčiča Sovji grad.

Festivalsko premiero bo dočakala predstava Grosse Erwartungen/Velika pričakovanja avtorskega kolektiva Beton Ltd., ki je druga iz njihovega nemškega cikla. V njej se člani kolektiva lotevajo velikih pričakovanj in prihodnosti in se ob tem sprašujejo: "In kaj so pričakovanja drugega kot projekcije sedanjih želja?"

Z razstavo Neotenični prebivalci teme (ligofilija) se na leve vrača intermedijska umetnica Robertina Šebjanič, v produkciji Bunkerja pa sta nastala performansa Ribarjenje in Burja v kozarcu vode hrvaškega konceptualnega umetnika Siniše Labrovića, ki je med drugim znan po tem, da je oblačil Goli otok. Z dvema projektoma, Kameleoni ter Iz mesa in betona, v Ljubljano prihaja tudi brazilska skupina Anti Status Quo.

Med tujimi predstavami si bo mogoče ogledati Rumož avstralske vsestranske umetnice Fleur Elise Noble, ki prinaša preplet animacije, lutkovne predstave in performansa, ter v skladu s pravili filmske dogme postavljena predstava madžarske skupine Dollardaddy's, naslovljena Dom. Ob zaključku projekta Create to Connect bodo v sklopu festivala pripravili srečanje novih projektov sodelovanja programa Ustvarjalna Evropa, na okrogli mizi pa se bodo posvetili temi Ob pravem času? O trdoživosti in pravočasnosti.

Predstave bodo tudi tokrat brezplačne, v Bunkerju pa obiskovalce vabijo, naj v festivalske skrinjice prispevajo po lastnih zmožnostih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-mladi-levi-letos-na-meji-med-prostori-osebnega-in-skupnega