Na splitskem poletju tudi slovenska gledališča

Avtor: STA

Na letošnjem 64. splitskem poletju bo med 14. julijem in 14. avgustom vrsta festivalskih dogodkov, kot so opere, gledališke predstave, baleti, koncerti in razstave. V gledališkem programu so napovedani tudi nastopi slovenskih umetnikov iz SNG Nova Gorica, Mini teatra iz Ljubljane in MG Ptuj.

Osrednjo poletno kulturno prireditev v Splitu bodo odprli v soboto s premiero obnovljene izvedbe opere Nabucco Giuseppea Verdija, ki jo je tokrat režirala Jelena Bosančić.

Do srede avgusta so na ambientalnih prizoriščih največjega dalmatinskega mesta napovedani še dve operi, deset dramskih, osem baletnih predstav in sedem koncertov.

Direktor manifestacije Goran Golovko je med nedavno predstavitvijo festivalskih dogodkov spomnil, da je leto 2018 razglašeno za evropsko leto kulturne dediščine ter poudaril, da so dramski program podredili antičnemu in ljudskemu gledališču. Med drugim bo festivalski ansambel premierno odigral Ajshilovo Orestejo, ki jo je postavil makedonski režiser Dejan Projkoivski.

Med gostujočimi predstavami je koprodukcija Barufe primorskih gledališč iz Kopra, Pulja, Trsta in Nove Gorice v režiji Vita Tauferja ter drama Naj bo konec lep, v kateri so moči združila gledališča Mini teater, MG Ptuj in Novo kazalište iz Zagreba, režiral je Ivica Buljan.

Poleg Nabucca bo operno občinstvo lahko uživalo tudi v Verdijevi Aidi, ki jo je režiral Dražen Siriščević, ljubiteljem baleta pa se med drugim obeta baletni gala večer, v katerem bo Hrvaško narodno gledališče (HNK) Split izvedlo najboljše s svojega repertoarja, so zapisali na spletni strani festivala.

Koncertno se bodo med drugimi predstavili hrvaški baročni ansambel, zagrebški solisti ter pianist Aljoša Jurinić. Napovedanih je več razstav, med drugim hrvaškega konceptualnega umetnika Vlada Marteka.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-splitskem-poletju-tudi-slovenska-gledalisca