Nataši Barbari Gračner grand prix festivala Zlati lev

Avtor: STA

Na 19. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev, ki je v minulih dneh potekal v hrvaškem Umagu, so v soboto podelili nagrade. Med nagrajenci je tudi Nataša Barbara Gračner, ki je za vlogo Regine v Santanellijevi drami Kraljica mati v koprodukciji koprskega in ptujskega gledališča prejela festivalski grand prix.


Nataša Barbara Gračner / Foto: Nebojša Tejić, STA

Po oceni žirije je Nataša Barbara Gračner s svojo virtuozno igro v vlogi Kraljice matere ustvarila vrhunsko gledališko predstavo, so sporočili iz koprskega gledališča. Predstava Kraljica mati italijanskega avtorja Manlia Santanellija poleg zvenečih igralskih imen predstavlja vrnitev režiserja Damirja Zlatarja Freya na slovenske odre.

Predstava, ki bo sicer ena od premier koprskega gledališča v prihajajoči sezoni, pomeni prvo slovensko uprizoritev tega dela in nasploh Santanellija pri nas. Kot je pred časom opozoril dramaturg Rok Andres, je prisotnost sodobne italijanske dramatike v slovenskem prostoru, z izjemo koprskega in tržaškega gledališča, na splošno zelo šibka.

Besedilo iz leta 1984, za prevod katerega je poskrbel Gašper Malej, je bilo sicer večkrat nagrajeno in uprizorjeno širom Evrope, sama zgodba pa je relativno preprosta: sin se vrne domov k materi, ta vrnitev pa kot vsaka vrnitev v porušeno okolje povzroči vrsto zapletov in pretresov, je še povzel Andres.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/natasi-barbari-gracner-grand-prix-festivala-zlati-lev