Ana Desetnica začenja popotovanje po Sloveniji

Avtor: STA

Na Festivalu Lent v Mariboru bo danes svoje popotovanje po Sloveniji začel 21. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica. Do 7. julija bo z več kot 30 ulično-gledališkimi, cirkuškimi, plesnimi, ognjenimi in še kakšnimi predstavami ter umetniškimi intervencijami obiskal še devet slovenskih mest.


Ana Desetnica 2018

Po Mariboru bo Ana Desetnica obiskala Krško, Novo Gorico, Ilirsko Bistrico, Šoštanj, Novo mesto, Sežano, Celje, Škofjo Loko in Ljubljano. Z eno predstavo bo v okviru Primorskega poletnega festivala gostovala tudi v Ankaranu.

V domačem mestu Ljubljani bo Ana Desetnica od 4. do 7. julija, na njeno povabilo pa v prestolnico z velikim rdečim cirkuškim šotorom, ki bo stal v Argentinskem parku, prihaja tudi srbsko-hrvaška umetniška iniciativa CirkoBalkana. S slednjo in sorodnimi organizacijami iz regije Gledališče Ane Monro od pomladi sodeluje v okviru platforme za promocijo in razvoj sodobnega cirkusa in uličnih umetnosti CPuP (Cirkuska platforma v pokretu).

V šotoru CirkoBalkane se bo v četrtek začela festivalska predpremiera, v okviru katere bo vsak dan ob 20.30 na sporedu ena cirkuška predstava, v soboto pa bo potekal t.i. open stage večer. V festivalskih dneh bo šotor eno od mnogih prizorišč v Ljubljani, na katerih bo po napovedih nastopilo več kot sto uličnih umetnikov iz 18 različnih držav. Za posebno urbano scenografijo, ki je bila ena glavnih zvezd lanskega jubilejnega festivala, bo tudi tokrat poskrbela Irena Pivka.

Med programskimi vrhunci letošnjega festivala so izpostavljene ognjena opera Zadnja simfonija nizozemsko-francoske skupine Cie. Doedl, zabavna predstava Čreda v izvedbi La rue pietonne iz Francije ter pohodna predstava Tom, Tom in Tom nizozemskih ulično-gledaliških entuziastov RavArt. Prav tako bodo na ogled lutkovni performans z ognjem Okira srbske umetniške skupine Garden of Flames, ulično-gledališka pustolovščina Pot v Tadam slovenskih in v Sloveniji živečih umetnikov iz skupine Globus Hystericus ter nov zračni performans na tkanini Dane Avguštin Aquariom.

V Mariboru, kjer bo Ana Desetnica gostovala do sobote, bosta danes na ogled še akrobatsko-gledališki izlet skozi mestno okolje Sledi mi belgijskega dvojca Be flat ter cirkuška predstava En lump ali dva? britanskega dua Pocket Fluff Productions.

Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki ga prireja Gledališče Ane Monro s sedežem v Ljubljani, poteka od leta 1998, na njem se vsako leto predstavijo uveljavljene ulične skupine iz Slovenije in tujine. Obenem ponuja prostor za predstavitev še neuveljavljenim skupinam in eksperimentalnim projektom raznovrstnih žanrov.

Kot izpostavljajo v Gledališču Ane Monro, Ana Desetnica z urbano umetnostjo spreminja namembnost javnega prostora in ga odpira za ljudi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ana-desetnica-zacenja-popotovanje-po-sloveniji